"Adwords" címkéjű blogbejegyzések

Q4 – Ezért drágulnak a hirdetéseid vagy csökken az elérésük

Nem te rontottál el valamit, ha azt veszed észre, hogy drágulnak AdWords vagy Facebook hirdetéseid. Ez szinte előrejelezhető volt.

Mielőtt kisebb pánikba esnél, olvasd el ezt a bejegyzést, melyben az egyik legfőbb okát mutatom be az egyre drágább hirdetéseidnek. Továbbá adok néhány hasznos tanácsot, hogyan tudod csökkenteni a hirdetési költségeid ebben az időszakban.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

5 módszer, mellyel élned kell, ha alacsony költségkerettel hirdetsz AdWords-ben

Alacsony költségkerettel be kell tartanod bizonyos irányelveket, hogy a legtöbbet tudd kihozni lehetőségeidből. Ha korlátozott erőforrásokkal rendelkezel, figyelned kell rá, hogy a lehetőségeidhez mérten hirdess AdWords-ben.

Ha nem tartod ezt szem előtt, akkor több szempontból is megnehezíted saját életed. Vagy annak a szakembernek, ügynökségnek az életét, aki a kampányaidat kezeli.

Ebben a bejegyzésben azt mutatom meg, hogyan hirdess AdWords-ben, hogyan maximalizáld az eredményeidet, ha alacsony büdzsével, költségkerettel rendelkezel.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

5+1 AdWords mutató kampányaid eredményességének elemzéséhez

AdWords kampányaid eredményességének elemzéséhez tisztában kell lenned, hogy mely mutatókat érdemes vizsgálni. Továbbá, milyen összefüggés van a fontos mutatók között. Már az elején érdemes megjegyezni, hogy egyetlen mutató önmagában nagyon ritkán szolgál releváns információval.

Legtöbb esetben több mutatót együtt érdemes vizsgálni, mert a kampányok eredményessége így mérhető pontosabban. A bejegyzésben 5+1 AdWords mutatót mutatok be, melyeket kampányaid eredményeinek elemzése során elsőként kell szemügyre venned.

Ezek között szerepel egy olyan mutató, mely nem található meg az AdWords hirdetéskezelő rendszerében. A bejegyzés végére megtudod, hol kell keresned ezt a mutatót.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Láthatatlan költségek, ha magadnak kezeled AdWords kampányaidat

Nagyon előnyös és értékes tulajdonság, ha hajlandó vagy tanulni, képezni magad, hogy a saját vállalkozásodban bizonyos feladatokat saját magad tudj elvégezni. Viszont nem árt több oldalról is megvizsgálni, hogy mikor éri meg.

Például, nagy eséllyel nem fogsz elkezdeni programozni tanulni, weboldalt fejleszteni, stb., hogy saját magad végezd el ezeket a feladatokat. Inkább szakemberre bízod, mert fontos számodra, hogy hiba nélkül, gyorsan legyen eredmény, mert ez segíti előre vállalkozásod, céged.

Ebben a bejegyzésben azt járom körbe alaposabban, hogy mire érdemes figyelned, amikor úgy döntesz, saját magad kezeled AdWords kampányaidat. Nem minden esetben térül meg ez az elhatározás.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Visszaszámlálás elhelyezése AdWords hirdetéseidben

Közeleg a Black Friday, ezért érdemes tudnod róla, hogy lehetőséged van AdWords hirdetéseidbe egy kis sürgetést csempészni, mely növelheti a vásárlási szándékot.

Ezt egyszerűen meg lehet oldani AdWords szöveges hirdetésekben egy visszaszámláló függvény segítségével, melyet percek alatt aktiválni lehet.

A hirdetésben dinamikusan változik a hátralévő napok, órák, percek száma, amíg az akció, különleges kedvezmény tart. Ezzel sürgetheted a döntés meghozatalára potenciális vásárlóidat.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

AdWords Strukturált Kódrészlet Bővítmény - Már számodra is elérhető

Június óta elérhető számodra is a strukturált kódrészlet bővítmény, mely előtte magyar nyelven nem volt elérhető. AdWords hirdetéseid ezáltal relevánsabbak lehetnek és nagyobb láthatóságot biztosítanak a Google találati oldalán.

Kevesen használják még, így lépéselőnybe kerülhetsz, ha gyorsan cselekszel. Ebben a bejegyzésben bemutatom lépésenként, hogyan tudod beállítani ezt az AdWords bővítményt.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Az elszalasztott lehetőségek AdWords mutatói

Nagyon könnyen meg tudod állapítani AdWords kereső kampányaid esetében, hogy milyen arányban veszítesz a keresési megjelenésekből az alacsony költségkereted vagy pozíciód miatt.

Ez jól teljesítő kampányok esetében annyit jelent, hogy növelni tudod az eredményességüket, ha csökkenteni tudsz az elveszített keresési megjelenés arányán.

Hiszen ha többször meg tudnál jelenni, akkor nagy valószínűséggel még több konverziót tudnál elérni. A bejegyzésben bemutatom ezt a két mutatót, mely segítségedre lesz a továbbiakban.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

3 nagyszerű tipp, hogy jobban megismerd vásárlóidat

Ha ismered a vásárlóidat, információid vannak érdeklődési körükről, viselkedésükről, akkor ez hozzásegít téged ahhoz, hogy vásárlóidhoz hasonló felhasználókat tudj elérni hirdetéseiddel, ajánlataiddal. Ebben a videóban 3 olyan nagyszerű tanácsot kapsz, melyek segítségével jobban meg tudod ismerni vásárlóidat.

Ha csak annyit tudsz a vásárlóidról, hogy épp milyen terméket, szolgáltatást vásároltak meg tőled, akkor az hosszútávon nem segít hozzá téged, hogy újravásároljanak tőled, vagy megtaláld a potenciális vásárlóidat.

A bejegyzés hanganyaga meghallgatható Soundcloud-on.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Így égeted a pénzed AdWords-ben, ha erre az apróságra nem figyelsz

Miután felépítetted AdWords kampányaidat, futnak a hirdetések, érkeznek a látogatók, akkor kezdődik igazán egy megfontolt, tudatos hirdető munkája. Mivel nem látsz a jövőbe és nem tudsz már a kampányépítés alatt minden eshetőségre gondolni, ezért a folyamat közben is korrigálnod kell a rendszert. Így tudod növelni kampányaid hatékonyságát és megtérülését.

Ebben a blogbejegyzésben kifejezetten egy eszköz használatát mutatom be, mely segíteni tud abban, hogy csak olyan látogatókért fizess, akik tényleg érdeklődnek terméked, szolgáltatásod iránt.

A hirdetési költséged ezáltal csökkenni fog, és minél előbb alkalmazod ezt a módszert, annál több pénzt tudsz megspórolni.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Leáldozik a Gmail hirdetések napja a Google friss bejelentése után?

Egy héttel ezelőtt a Google bejelentette, hogy hamarosan megszünteti az ingyenes Gmail fiókok üzeneteinek monitorozását. Ezt eddig azért tette, hogy személyre szabottabb hirdetéseket tudjon eljuttatni a felhasználók Gmail fiókjába (GSP hirdetés).

A hirdetők GSP (Gmail Sponsored Promotions) hirdetésekkel tudják elérni a felhasználókat Gmail fiókjukban. A hirdetők többek között kulcsszavakat adhatnak meg, és ha ezek a kulcsszavak szerepelnek a felhasználók levelezéseiben, akkor megy is a hirdetés.

Ez a lehetőség hamarosan megszűnik. Jogosan merülhet fel a kérdés: akkor leáldozott a Gmail hirdetések aranykora?

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

3 kötelező Google Chrome bővítmény hirdetőknek

Ebben a bejegyzésben 3 nagyon hasznos Google Chrome bővítményt fogok bemutatni, melyek segítségedre lesznek abban, hogy visszajelzéseket kapj saját mérőkódjaidról (vagy akár konkurenseid mérőkódjairól). 2 perc alatt aktiválni tudod ezeket a bővítményeket böngésződben.

Egyszerű eszközökről van szó, viszont annál hasznosabbak, mert segítenek adatokat gyűjteni és feltárni az esetleges hibákat. A 3 muskétás név szerint: Tag Assistant, Facebook Pixel Helper, Page Analytics.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

A világ legjobb marketingstratégiája: törődés

Nem érhet véget ott a sales folyamatod, hogy elégedetten hátradőlsz, mert végrehajtották az általad kívánt konverziót (konverzió = vásárlás, megrendelés, hírlevél feliratkozás, árajánlat kérés, stb.) a felhasználók. Egy körültekintő marketinges, vállalkozó törődik a vásárló, megrendelő, konverziót végrehajtó felhasználóval a konverzió után is.

Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, listát kell készítened a vásárlóidból is. Nagyon értékes ez a lista több szempontból is. És ami igazán fontos, nem csak a te szempontodból fontos, hanem a konverziót végrehajtó felhasználó érdekeit is szolgálja. És ettől leszel törődő, eredményes vállalkozó, marketinges, mert a vásárlóid érdekeit is szem előtt tartod.

Ebben a bejegyzésben 5 nyomós érvet találsz, hogy miért hozz létre listát vásárlóidból, megrendelőidből Facebookon és AdWordsben.

kattintson ide a folytatáshoz...

3 hozzászólás

AdWords Ajánlatkorrekció - Növeld a bevételed 2 kattintással

Futnak AdWords Keresési és Display kampányaid, több ezer felhasználónak hirdetsz egyszerre. Ezek a felhasználók különböző paraméterekkel rendelkeznek, melyek befolyással lesznek vásárlási szándékukra, a vásárlás előtti döntéshozatalukra.

Lesznek olyan felhasználók, akik valami okból kifolyólag szívesebben vásárolnak tőled. Például azért, mert olyan eszközt használnak mindannyian, mellyel könnyű vásárolni a webshopodban.

Ezzel szemben lesznek olyan felhasználók, akiket hiába érsz el ugyanazzal az üzenettel, mint a fent említett felhasználókat, technikai okok miatt, vagy más okból kifolyólag nem fognak vásárolni tőled. Előfordulhat, hogy olyan eszközről nyitják meg a hirdetésed, melyen szétesik a weboldalad, vagy eltűnnek a gombok, stb. Ez bizalmatlanságra adhat okot, kényelmetlenné válik a felhasználónak, és 3 másodperc múlva a konkurensednél keresi ugyanazt a terméket, szolgáltatást.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Teszteltük a megújult AdWords kezelőfelületét

Tavaly márciusban jelentette be a Google, hogy új köntösbe öltözteti az AdWords kezelőfelületét. Az utolsó kozmetikai beavatkozás 2008-ban történt, azóta nem hajtottak végre változtatásokat a dizájnon. Néhány fiókban már megjelent az új felületre váltás lehetősége, ebben a bejegyzésben megosztom eddigi tapasztalatainkat, észrevételeinket az új kezelőfelülettel kapcsolatban.

Vannak olyan opciók, beállítások, melyek még nem elérhetőek az új felületen, ilyenkor automatikusan visszanavigál a régi felületre az AdWords (például számla letöltés esetén). Paul Feng, az AdWords termékmenedzsment igazgató azt nyilatkozta, hogy 2017 végéig minden funkciót képes lesz ellátni az új felület, továbbá minden fiókban megjelenik a megújult dizájn.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

3 tévhit a videós hirdetésekről - Kezdj el forgatni még ma

Az általános vélekedéssel szemben a videók, videós hirdetések készítése nem csak a 'nagyok' kiváltsága. Nem igényel olyan nagy erőforrást, technikai hátteret, mint azt elsőre gondolnád. Tapasztalataink alapján már egy jó minőségű videót készítő mobiltelefonnal, 1-2 db led lámpa segítségével vásárlásokat generáló videós hirdetéseket lehet létrehozni.

Ebben a videóban Kristóf arról beszél, hogy a videós hirdetések elkészítése nem egy drága, macerás folyamat, továbbá a megfelelő beállításokkal, célzással egyáltalán nem zavaró a felhasználóknak. Erősödő trend a Google és a Facebook platformján a videós tartalmak előtérbe helyezése. Ne sokat gondolkodj azon, hogy ez neked való-e, inkább próbáld ki és teszteld. :)

A bejegyzés hanganyaga meghallgatható Soundcloud-on.

kattintson ide a folytatáshoz...

1 hozzászólás

Mennyibe kerül valójában az ingyenes keresőoptimalizálás (SEO)?

Szakmai berkekben a legtöbbször felmerülő vitatéma, hogy melyik a hatékonyabb, jobban megtérülő megoldás, az AdWords vagy a keresőoptimalizálás (SEO). Amennyiben vállalkozásodat, cégedet szeretnéd jól pozicionálni a Google találati listáján, mindenképp találkozni fogsz ezzel a kérdéssel. A keresőoptimalizálás oldalán a legtöbbször felhozott érv az "ingyenesség", szemben az AdWords hirdetési rendszerével. Ebben a bejegyzésben ezt az "ingyenességet" vizsgálom meg jobban.

Ez a bejegyzés nem arról szól, hogy melyik megoldás jobb (AdWords vs. SEO), mert eleve rossz a kérdés. Mindkettőre szükség van, de más előnyökkel rendelkeznek ezek a megoldások. A keresőoptimalizált weboldal szükséges alapnak tekinthető, mely hosszabb távon fejti ki hatásait, ha jól csinálják. Ezzel szemben az AdWords szinte azonnali eredményeket hoz. Hamarosan kitérek arra is, hogy melyik mennyibe kerül.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Mi az a Dinamikus Remarketing, és hogyan növeli bevételed automatikusan?

A Dinamikus Remarketing segítségével rengeteg időt és energiát tudsz megspórolni, amennyiben olyan webshopod, vállalkozásod van, mely több száz, vagy több ezer termékkel rendelkezik. Ráadásul automatikusan növeli bevételed. Ez egy önműködő rendszer, melyre a Facebook és az AdWords is biztosít lehetőséget. Nézd meg ezt a videót, melyben Kristóf a Dinamikus Remarketing működését mutatja be példák segítségével.

A bejegyzés hanganyaga meghallgatható Soundcloud-on.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Csökkentsd hirdetési költségeid és növeld minőségi pontszámod kizáró kulcsszavak használatával

Az előző videós bejegyzésben Kristóf arról beszélt, hogy mi a különbség az általános és specifikus kulcsszavak között. Nem azt kell keresni, hogy melyik jobb a másiknál, hanem azt, hogy melyiket mikor érdemes használni. A kulcsszavak adják a Kereső hálózaton indított AdWords kampányaid alapját, meghatározzák, hogy milyen keresési kifejezésekre fognak megjelenni hirdetéseid a Google találati oldalán.

Ebben a bejegyzésben a kizáró (negatív) kulcsszavakkal fogok foglalkozni (továbbra is a Kereső hálózatnál maradva), melyek legalább annyira fontos komponensei egy kampánynak, mint a normál (pozitív) kulcsszavak. Ráadásul használatukkal csökkentheted költségeidet és javíthatod a minőségi pontszámodat is. Kettőt egy csapásra! :)

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Kulcsszó választás - Építsd stabil alapokra AdWords kampányaidat

Az AdWords kampányaid alapját a kulcsszavak adják. Meg kell találnod azokat a kifejezéseket, melyeket potenciális vásárlóid, ügyfeleid írnak be a keresőbe, hogy megoldást találjanak problémáikra. A következő videóban Kristóf azt mutatja be, hogy milyen típusú kulcsszót érdemes választanod. Konkrétabban az általánosabb és specifikus kulcsszavakat fogja összehasonlítani. Azt nehéz lenne eldönteni, hogy melyik jobb a kettő közül, inkább azt kell figyelembe venni, hogy melyiket mikor használd.

A bejegyzés tartalma meghallgatható Soundcloud-on.

kattintson ide a folytatáshoz...

2 hozzászólás

Garantált konverzió növelés 3 lépésen

Két erőteljes törekvés biztos megfogalmazódott már benned, ha AdWords hirdetésekkel próbálod fellendíteni vállalkozásod. Az egyik valószínűleg arra vonatkozott, hogyan lehet a legalacsonyabb áron kattintásokat szerezni, a másik pedig, hogyan lehet a lehető legtöbb konverziót (vásárlás, ajánlatkérés, hírlevél feliratkozás, stb.) elérni ezekkel a kattintásokkal. A következőkben 3 olyan tanácsot adok, melyek garantáltan jobb konverziós arányhoz vezetnek. Ráadásként akár a költségeid is csökkenhetnek, ami lássuk be, elég jó hangzik. :)

Rögtön az első módszerrel egyszerre csökkentheted a költségeidet és növelheted a konverziós arányt. Ne arra számíts, hogy azonnal tizedére csökkennek a kiadásaid. Viszont aránylag gyorsan akcióba tudsz lépni és végrehajtani ezeket a módosításokat, így az eredmények is gyorsabban jönnek.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

A remarketing veszélyei – Ugye te nem követed el ezeket a szarvashibákat?

A remarketing célzás egy fontos, és értékes célzási lehetőség, hiszen olyan felhasználókat tudsz elérni, akik már találkoztak a weboldaladdal. Valamilyen csatornáról a honlapodra érkeztek és fogyasztották az ott elérhető tartalmakat, érdeklődtek a termékeid, szolgáltatásaid iránt.

Pontosan meg tudod határozni, hogy ki melyik oldalt látta, és milyen termék, tartalom, szolgáltatás, stb. iránt érdeklődött. Így személyre szabott hirdetéseket tudsz megjeleníteni neki.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

3 ok, amiért nem egyeznek az Analytics és AdWords konverziós mérőszámaid

Naponta felmerülő kérdés, hogy miért nem ugyanazt méri konverziók (konverzió = vásárlás, hírlevél feliratkozás, ajánlatkérés, stb.) tekintetében az Adwords és az Analytics. Jogosan felmerülő kérdés, hiszen mindkettő Google termék, ráadásul a fiókok összekapcsolásával még szorosabb együttműködés feltételezhető a két rendszer között.

Ennek ellenére jelentős eltérések lehetnek az eredményekben, és ez sok fejfájást okoz még a marketinges kollégáknak is. A következő 3 pontban összefoglalom, hogy mi lehet az oka ennek az eltérésnek.

Ha a fent olvasottak nem okoznak problémát számodra, akkor két eshetőség van. Vagy nem jutottál még el odáig, hogy mérd a hirdetéseid, kampányaid eredményeit (ami nagy hiba), vagy annyira pro vagy már, hogy mindez számodra ismétlés lesz. Utóbbi az örvendetesebb állapot.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Így ellenőrizd 2 egyszerű lépéssel AdWords hirdetéseid megjelenését és pozícióját

Ebben a videóban kiderül, hogyan ellenőrizd hirdetéseid megjelenését és rangsorát a Google találati listáján. Sokan ezt úgy oldják meg, hogy beírják a Google keresőjébe a kulcsszavaikat. Ez egyáltalán nem jó megoldás! Nézd meg a videót és minden kérdésedre választ kapsz a témával kapcsolatban. Ha épp nem tudsz videót nézni, akkor a videó alatt leírva is megtalálod a tudásanyagot.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Melyik a jobb hirdetés? 4 szintes elemzés a ROSSZ döntéseid elkerüléséért

Ha rendszeresen olvasod a blogot, valószínűleg tudatosult már benned, hogy – ugyan az AdWords egy kattintás alapú hirdetési rendszer – nem a kattintások száma határozza meg egy sikeres kampány eredményeit.

Az eredmények célteljesülésekben (konverziókban) realizálódnak. Hiszen nem az a célod, hogy a te hirdetésedre kattintsanak legtöbben, hanem az, hogy minőségi látogatókat szerezz és bevételt generálj, esetleg elérhetőséget (főként email címet) szerezz a potenciális vevőktől. Ha már ezt átlátod, akkor nagyon jó úton haladsz.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

5 nagyon költséges AdWords hiba

Az AdWords az online marketing sportkocsija. Sokba kerül, gyors és figyelemfelkeltő. Ha a motor rendesen felpörög, akkor szinte semmi máshoz nem hasonlítható a hatása.

Ha nem foglalkozol vele eleget, vagy elég jól, akkor gyorsan pénznyelővé válik, és oda az élvezet. A problémák ezer irányból érkezhetnek, és vannak köztük könnyen orvosolhatóak, és persze olyanok is, amiket nem lehet egy fél órás szervizzel rendbe hozni.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Mit tehet ma egy hazai vállalkozás, ha szeretne Google AdWords hirdetéseket használni?

Egyre többen hirdetnek vagy terveznek hirdetni már a magyar vállalkozások közül is AdWordsben. Nagyon gyakori kérdés, hogy miként érdemes kezelni a dolgot? Oldják meg a hirdetések kezelését házon belül? De ki ért hozzá? Mennyire kell érteni hozzá? Honnan lehet tanulni a témában?

Vagy bízzák rá egy külsősre? De kire? A webfejlesztők értenek ehhez? Vagy az informatikusok? Ki számít profinak? Mennyit számít ez egyáltalán?

Vagy általánosságban, mennyit kell rákölteni a témára, milyen honlapra van szükség hozzá, mit lehet várni az egésztől? Rengeteg kérdés, de ki ad rá megfelelő választ, ami tényleg megbízható, és nem csak a válaszoló saját érdekeit tükrözi?

kattintson ide a folytatáshoz...

1 hozzászólás

Kizárások az AdWordsben, avagy hogyan szabaduljunk meg a felesleges AdWords kattintásoktól?

A Google AdWords egyik legnagyobb erőssége, hogy lézerpontossággal lehet megcélozni a számunkra fontos érdeklődőket. Tehát nem kell elfogadni azt a "szükséges rossz" mellékhatást, hogy a jó érdeklődők közé kisebb vagy nagyobb arányban odacsapódnak a totál irreleváns felhasználók is. Persze 100% pontosságot lehetetlen elérni, de más eszközökhöz képest fényévekkel jobb eredményre vezethet a célzás - ha jól csináljuk.

Kétféleképpen lehet célozni: pozitív és negatív módon. A pozitív jelenti azt, hogy kikre AKARUNK célozni, a negatív pedig azt, hogy kikre NEM AKARUNK célozni. Alapból mindig azt határozzuk meg - és ez jól is van így -, hogy kiket akarunk elérni, de ebben a definícióban mindig ott van egy csomó olyan ember is, akik ugyan megfelelnek ennek a célzásnak, mégsem érdekesek számunkra.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Adwords villámtippek - #1 Figyelje mik a tényleges keresések!

A Google nemzetközi fórumán elindult egy cikksorozat, ami bevallom nagyon megtetszett, ezért megpróbálom átültetni magyarra, kicsit "klikkmarketingesítve", de nagyjából követve azokat a tippeket, amiket a Google fontosnak tart - talán nem hibázhatok nagyot. :)

Nézzük az első tippet!

#1: Milyen kereséseknél jelennek meg a hirdetései a Googleben?

Ha használja a különféle illesztési típusokat a kulcsszavak megadásánál, akkor rengeteg olyan keresésnél (azaz olyan kulcsszavakra) megjelenhet a hirdetése, amire igazából nem is licitált, nem is vette fel konkrétan kulcsszónak.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

Adwords Engagement Ads - érdekes ez a mikró-kis-közepes cégeknek?

Nemrég jelentette be a Google, hogy egy új funkciót tett elérhetővé az Adwords hirdetők számára, ez lenne az ún. Engagement Ads. Ezek az új hirdetési formátumok a display hálózaton tudnak megjelenni, és az eddig megszokott célzási módokat lehet használni esetükben is.

Egyidejűleg megjelent egy új árazási forma a cost-per-engagement (CPE), ami azt jelenti, hogy akkor kell majd fizetni, ha valamilyen "elköteleződés" történt a hirdetéssel kapcsolatban. Ez a valóságban azt jelenti, hogy ha a felhasználó 2 mp-nél tovább rajta áll az egérmutatóval a hirdetésen. (A meglévő árazási módok a kattintások utáni és az 1000 megjelenésenkénti fizetés, de a kattintás alapút használja a hirdetők 99%-a.)

kattintson ide a folytatáshoz...

4 hozzászólás

Miket lehet tesztelni egy Adwords szöveges hirdetésben?

Régi, és sokak által ismert "jótanács" az Adwords kapcsán, hogy mindenféle beállítást érdemes folyamatosan tesztelni. A szöveges Adwords hirdetések az egyik legkézenfekvőbb alanyai az ilyen teszteknek. Igen, ezt mondani könnyű, de mégis miket lehet, vagy inkább miket érdemes tesztelni, ha a hirdetésekről van szó?

Nagyban függ a hirdető konkrét tevékenységétől, piacától és ajánlataitól is, hogy mik a legjobb tesztelési ötletek, de van azért jó pár olyan általános "trükk", amit szinte bármilyen helyzetben alkalmazni lehet - persze szintén a konkrét hirdetőhöz igazítva mindent.

kattintson ide a folytatáshoz...

8 hozzászólás

Elrettentő Adwords esetek

Régóta akartam már írni erről, de múlt héten két olyan már-már megdöbbentő "élményem" is volt, ami segített világra hozni ezt az írást. :) A téma röviden az a jelenség, amikor egy hirdető olyan "szakértő" céggel kezelteti az Adwords fiókját, ahol egyértelműen híján vannak a valódi hozzáértésnek és a tapasztalatnak, netán egyáltalán nem motiváltak abban, hogy tényleg jó munkát végezzenek.

kattintson ide a folytatáshoz...

14 hozzászólás

Mi történt Lengyelországban?

Amint azt már korábban elújságoltam, szerdán volt Varsóban a Google közép-európai szintű konferenciája, kifejezetten a kiemelt Adwords ügynökségek számára. Ketten is részt vettek tőlünk az eseményen, röviden szeretném összefoglalni, hogy mik azok az elhangzottak, amik érdekesek lehetnek a "nagyközönség" számára is.

Google ügynökségi nap - Varsó

Az Adwords mindenkié, de mégsem

Eredetileg egyértelműen az volt a Google célja, hogy egy olyan hirdetési rendszert hozzon létre, amit tényleg bárki kezelni tud, ezért a vállalkozások képesek legyenek azt "saját hasznukra fordítani".

kattintson ide a folytatáshoz...

10 hozzászólás

Klikkmarketing menni Varsó

Nem, egyelőre még nem a lengyelországi irodánk megnyitásáról van szó :), hanem az első európai szintű, Google Adwords ügynökségeknek rendezett eseményről.

Varsó

Két kollégánk is elrepül a jövő héten Varsóba, a Google által szervezett szakmai napra, amin amúgy csak meghívóval lehet részt venni, éppen ezért ez egy nagy megtiszteltetés mindannyiunk számára.

kattintson ide a folytatáshoz...

39 hozzászólás

Továbbfejlesztett kampányok az Adwordsben - mit kell tudni róluk?

Idén februárban jelentette be a Google, hogy jelentős változásokat vezet be az Adwords kampányok beállítási lehetőségeivel kapcsolatban. A változásokat "továbbfejlesztett kampányok" névre keresztelték, és a mai írás aktualitását az adja, hogy a Google szokásoknak megfelelően több hónapos türelmi idő (és önkéntes átállási lehetőség biztosítása) után hamarosan minden Adwords fiókban átállítja a kampányokat az új verzióra.

Fontosnak tartom ezért, hogy akiket érdekel a téma, azok képbe kerüljenek, hogy ez mit is jelent pontosan. Hogy miért nem írtam erről korábban? Előbb szerettem volna némi tapasztalatot gyűjteni, illetve megvárni, hogy a nemzetközi "közvélemény" hogyan reagál. Mostanra elég információ gyűlt össze, így érdemben tudok nyilatkozni az ügyről.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

A kattintók 40%-ának fogalma sincs arról, hogy éppen egy Adwords hirdetésre kattint...

Egy, a honlapok használhatóságát és az ehhez kapcsolódó felhasználói élményt kutató brit cég tanulmányt készített arról, hogy mikre kattintanak a Google-ben kereső felhasználók, és hogy "mit tudnak" arról, amire épp kattintottak. (A konkrét vizsgálat a biztosításokkal kapcsolatos keresések körében történt, de valószínűleg lényegi elemeiben általánosíthatóak a megállapítások.)

A kattintások 81%-a Adwords hirdetésekre történt, azaz a fizetett találatokra. Ez önmagában elég meggyőző érv a hirdetés mellett - épp nemrég írtam arról a gyakori feltételezésről, hogy vajon nem hagyják-e túl sokan figyelmen kívül az Adwords hirdetéseket -, de ami még érdekesebb, hogy a Google Adwords fizetett hirdetésekre kattintók 40%-a egyáltalán nem volt azzal tisztában, hogy egy "fizetett találatra" kattintott.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

"Honnan ismerné más a cégünket, a piacunkat, a termékeinket, ..."

A mai bejegyzést egy néhány nappal ezelőtti beszélgetés ihlette. Egy cégvezetővel beszéltem, akinek a cége is aktív Adwords hirdető - ilyenkor mindig kíváncsivá válok, hogy miként oldják meg a hirdetések kezelését.

"Magam kezelem, mert olyan speciális a piacunk, hogy nem tudná más csinálni."

kattintson ide a folytatáshoz...

1 hozzászólás

Az Adwords tízparancsolata

A bibliai Tízparancsolat célja, hogy olyan alapvető "törvényeket" fogalmazzon meg a hívők számára, amik vezérfonalul szolgálhatnak a boldog élethez.

Nem állítanám, hogy az eredményes Adwords hirdetések elengedhetetlen részét képeznék a boldog és kiegyensúlyozott életnek, de az biztos, hogy egy vállalkozás életében igen jelentős hatása lehet, ha hatékonyan és eredményesen használják a Google Adwords hirdetéseket.

Mai írásomban 10 olyan "törvényt" mutatok, amik betartásával jó eredményeket lehet elérni az Adwordsben. Persze ahogy a Biblia Tízparancsolata sem fedi le az élet minden egyes részterületét, úgy az én tízparancsolatom sem terjed ki minden finomságra, de iránymutatásként kitűnő.

kattintson ide a folytatáshoz...

12 hozzászólás

"De hát szinte senki nem kattint az Adwords hirdetésekre..."

Sok-sok éve foglalkozunk cégek Adwords hirdetéseinek a kezelésével, aminek kapcsán már több száz érdeklődővel volt alkalmam beszélni a témáról. Visszatérő kétely az Adwordszel kapcsolatban, hogy egyszerűen nem működik ez a hirdetési mód (mármint, hogy az Adwords "nem működik").

A két leggyakoribb "magyarázata" a kétkedőknek ez:

kattintson ide a folytatáshoz...

15 hozzászólás

Mikor érdemes csökkenteni a liciteket az AdWordsben?

Az AdWords egy kattintás alapú hirdetési rendszer, ahol csak akkor kell fizetni, ha valaki rákattint egy hirdetésre. Egy kattintás árát jelentősen befolyásolja az, hogy a hirdető mekkorát licitált az adott kulcsszóra, tehát hogy maximum mennyit hajlandó fizetni egy kattintásért.

Bár messze nem csak a licitálási ár határozza meg egy kattintás árát, mégis rettentő fontos a licitek megfelelő beállítása és kezelése. Ennek ellenére ez az egyik legkevésbé népszerű, és - talán éppen ezért - leginkább elhanyagolt területe az AdWordsnek.

kattintson ide a folytatáshoz...

4 hozzászólás

A 4 leggyakoribb hiba a házon belül kezelt Adwords kampányoknál

Hónapról-hónapra egyre több ügyfél Adwords fiókját kezeljük, ezért az utóbbi időben rengeteg - még az eddiginél is több - már működő Adwords kampányt láttunk, amit korábban házon belül kezelt a hirdető. Az sajnos "szépen" látszik, hogy az elmúlt 6-7 évben nem sokat javult a házon belüli beállítások eredményessége. A legtöbb ilyen fiókban elképesztően sok tartalék van, azaz töredékét sem használják ki a rendelkezésre álló lehetőségeknek, cserébe viszont egy csomó pénzt elpazarolnak.

Nagyon hasonló hibákat követnek el a cégek, és ez igazából nem az ő hibájuk, hiszen ez nem egy hétköznapi téma, alapvetően "nem kell" értenie hozzá egy átlagos cégnek. Egy külön blog bejegyzés témája lehetne, de ha az Adwords fiókot korábban egy "szakértő" cég kezelte, gyakran akkor sem jobb számottevően a helyzet.

Összeszedtem az 5 leggyakoribb olyan hibát, amivel az "átvett" Adwords fiókokban találkozni szoktunk. Ha esetleg felismerni vél olyan hibát, ami az Ön hirdetéseire is jellemző, akkor érdemes lenne jobban utánajárnia a dolognak!

Nézzük a hibákat!

kattintson ide a folytatáshoz...

3 hozzászólás

Néhány tipp nemzetközi Adwords hirdetésekhez

A bejegyzés szerzője: Gál Krisztián

Minősítéssel is rendelkező Google Adwords hirdetési szakértő. A Klikkmarketingnél elsősorban az ügyfelek Adwords és Facebook hirdetéseinek napi szintű kezelésével foglalkozik.

A külföldi kampányokról szeretnék néhány szót ejteni, egyelőre nagyobb vonalakban körüljárva a témát a későbbiekben pedig igény szerint bővíteni az olvasottakat.

Talán Ön is tudja, hogy a Google Adwords segítségével gyakorlatilag bárhol a világon hirdethetünk, így nem korlátoznak minket sem határok, sem nyelvek. Mivel azonban a Magyarországon hirdetők főleg a hazai felhasználókat célozzák meg magyar nyelven, így a külföldre történő idegen nyelvű hirdetés még mindig egy viszonylag ismeretlen és bizonytalan területnek számít.

A mai írásommal azoknak szeretnék segíteni és tippeket adni, akik idegen nyelvű kampányokat futtatnak, vagy ilyen indításában gondolkodnak.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

5 Adwords tipp az átkattintási arány (CTR) növelésére

Aki hirdetett már Adwords-ben, az pontosan tudja, hogy a CTR (átkattintási arány) az egyik legfontosabb mutató a hirdetések sikeressége kapcsán. Persze nem árt felismerni, hogy önmagában a magas CTR arányok nem jelentenek sikeres hirdetéseket (hiszen ha nem lesz a sok kattintásból vásárlás, ajánlatkérés, hírlevél feliratkozás, akkor nem beszélhetünk sikerről), de mindenféle szempontból előnyös, ha jó CTR értékekkel rendelkeznek a kulcsszavak és a hirdetések.

A CTR (click through rate, átkattintási arány) azt jelenti, hogy 100 megjelenésből hány kattintás keletkezett. Ha 5, akkor 5% az átkattintási arány. A "mi számít jó CTR-nek" kérdésre elég bonyolult a válasz, mert a display hálózatban pl. a 0.8% már lehet nagyon jó, a keresőben megjelenő hirdetéseknél pedig az 5% is lehet rossz, a körülményektől függően.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

5 érv, amiért érdemes az Adwords-ben a saját márkanévre is hirdetni

Egy cég nevére, márkanevére vagy domain nevére történő kereséskor általában nagyon jó, legtöbbször első helyen szerepel a cég honlapja a Google-ben. Jogosnak tűnik az ilyen esetben gyakori felvetés, hogy akkor ezekre a kulcsszavakra ne jelentessünk meg hirdetést, mert ezeket a kattintásokat úgyis megszerezné a cég, minek fizetni a kattintásokért.

Ha nem lennék más véleményen, akkor ez a bejegyzés nem lenne túl izgalmas - nézzük tehát, hogy miért javaslom mégis, hogy igenis (szinte) minden hirdetőnek érdemes a saját "brand jellegű" kulcsszavaira (cégnév, márkanév, domain név, stb.) is licitálnia az Adwords-ben!

kattintson ide a folytatáshoz...

3 hozzászólás

2 olyan Adwords apróság, ami milliókról dönthet

Egy ügyfelünk Adwords kampányaiban lévő eredményeket fogom most példaként bemutatni, persze bizalmas információkat azért nem adok ki.

Azért gondoltam, hogy egy ilyen "esettanulmány" jellegű írással készülök ma - amiből kellő érdeklődés esetén sorozat is lehet -, mert gyakran tapasztalom azt, hogy a velünk kapcsolatba kerülő cégek nem tudják felmérni az Adwords megfelelő használatában rejlő óriási lehetőségeket.

kattintson ide a folytatáshoz...

10 hozzászólás

Top 10 Google Adwords hiba

Az Adwords egy rendkívül hatékony vevőszerző eszköz, de ahogy az élet más területein sem, itt sem adják könnyen a sikert. Nem számol be minden hirdető elsöprő sikerekről, ennek pedig az az oka, hogy még mindig nagyon gyakoriak az olyan beállítási hibák, amiken a rutinos hirdetők már évek óta "túl vannak".

Az alábbi lista a 10 "legnépszerűbb" Adwords beállítási vagy stratégiai hibát tartalmazza. Reméljük ez segíteni fog abban, hogy ne szórjon el feleslegesen egy halom pénzt!

kattintson ide a folytatáshoz...

9 hozzászólás

Adwords aukcióstatisztika - kémkedés a konkurens hirdetőknél?

A Google a napokban jelentette be az angolul "auction insights", magyarul a jól hangzó "aukcióstatisztika" névre hallgató új Adwords funkciót.

Mi az az Adwords aukció?

Az aukció az Adwordsnél az a folyamat, amely során a Google meghatározza a hirdetők által a kattintáskor megfizetendő árat (CPC-t). Minden egyes Google-ben lefutó kereséskor elindul egy ilyen aukciós folyamat. Az aukció során dől el, hogy mely hirdetések tudnak egyáltalán megjelenni, és hogy azoknak mi lesz a pozíciójuk és mekkora lesz a kattintási áruk.

kattintson ide a folytatáshoz...

3 hozzászólás

10 dolog, amit feltétlenül tudni kell az Adwords megjelenített URL-ekről

A megjelenített (vagy látható) URL a hirdetések gyakran - de indokolatlanul - mellőzött része. A legismertebb szerepe az, hogy jelezze az érdeklődő számára, hogy hová fog vezetni a hirdetés. A megjelenített URL viszont befolyással van a minőségi mutatóra is, ráadásul más szerkesztési irányelvekkel rendelkezik, mint a hirdetés többi része.

A megjelenített URL kitűnő alany a tesztelésre - egy jól megválasztott URL növelheti az átkattintási és a konverziós arányt is, valamint javíthatja a minőségi mutatót, így a hirdetés végeredményben kedvezőbb pozícióban jelenhet majd meg vagy kevesebbe kerülhet.

Először bemutatom a látható URL-ekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, majd a minőségi mutatóra való hatásait, végül néhány tesztelési tippet is adok.

kattintson ide a folytatáshoz...

7 hozzászólás

5 Adwords tipp az eredményesebb hirdetéshez

Mai írásomban 5 olyan tippet sorolok fel, amelyek mindegyike javítja az Adwords hirdetések eredményességét. Az eredményesség azt jelenti, hogy könnyebb lesz beelőzni a konkurenciát, lejjebb lehet szorítani a költségeket, ráadásul még a bevételek is magasabbak lehetnek!

#1 Releváns landing oldalak használata

Hacsak nem egy jól célzott értékesítési oldal a honlapjának főoldala, akkor valószínűleg nem jó ötlet oda irányítani a látogatókat. E helyett meg kell találni a különböző hirdetésekhez leginkább passzoló szolgáltatás- vagy termékoldalakat, ahol az érdeklődők számára hasznos információk vannak abban a témában, ami éppen érdekli őket (amire a keresőben kerestek, mielőtt rákattintottak a hirdetésre).

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Az Adwords helybővítmények

Egyik korábbi írásomban bemutattam az Adwords webhelylinkek nevű hirdetési bővítményt. Eljött az idő, hogy a helybővítményekről is írjak néhány sort!

Mik azok az Adwords hirdetési bővítmények?

A bővítmények tulajdonképpen szó szerint kiszélesítik az Adwords hirdetések funkcionalitását a szokásos szöveges hirdetések címsor-szöveg-url hármasához képest, a két említett példában extra linkekkel ill. az üzlet elhelyezkedésével kapcsolatos információkkal.

kattintson ide a folytatáshoz...

4 hozzászólás

Hogyan értékesíthető egy bonyolultabb termék vagy szolgáltatás?

Múlt heti, lead generálásról szóló bemelegítő írásomban megkapargattam a bonyolultabb értékesítési folyamatok "marketingelésének" felszínét. Remélem sikerült rávilágítanom arra, hogy ezekben az esetekben nem érdemes erőltetni az azonnali eredményeket, tehát nem jó az, ha pl. egy Adwords kampány közvetlen célja egyből egy autó megrendelése. Ennél trükkösebb módszerekkel kell ilyen esetekben operálni.

Előző írásomban azt is ígértem, hogy a következőben konkrétabb tippeket fogok adni a lead generáláshoz. A beérkezett kommentek és a téma átgondolása után viszont mégis úgy döntöttem, hogy előbb inkább az első honlap látogatástól a tényleges vásárlásig zajló folyamatot boncolgatom tovább - összességében fontosabbnak gondolom most ezt a témát.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

Adwords bővítmények - a webhelylinkek

Véleményem szerint az Adwords bővítmények kérdésköre az a téma, amivel kapcsolatban itthon csak keveseknek van komolyabb ismerete és rutinja. Ez azért lehet fontos Önnek, mert jelentős versenyelőnyre lehet szert tenni a bővítmények megfelelő használatával.

Mik azok az Adwords hirdetési bővítmények?

Jelenleg két olyan bővítmény van szerintem, ami az átlag Adwords hirdető cég számára nagy valószínűséggel érdekes és hasznos lehet. Az egyik az ún. webhelylinkek - erről szeretnék ma részletesebben írni, a másik pedig az ún. helybővítmények.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Webshop + Adwords = nyerő páros!

Régóta töröm azon a fejem, hogy kicsit más megközelítésből írjak bizonyos dolgokról. Rájöttem, hogy a legtöbb - az "élet" más területein egyébként sikeres, de online marketing témákban még hadilábon álló - cégnek nem az a problémája, hogy hogyan lehetne pl. jobb Adwords kampánya, hogy ki kezelje a hirdetéseket, hogy mennyit költsön rá havonta, stb. hanem inkább az, hogy egyáltalán felismerje az Adwords-ben (vagy más online marketing eszközben) rejlő óriási potenciált, és kezdjen el vele komolyan foglalkozni.

Ennek a fejtörésnek az első, a blogot is érintő fejleménye ez az írás. :) Miért használja relatíve kevés webshop tulajdonos az Adwords-öt, és a használók közül miért csinálják csak kevesen igazán jól? A válaszra vannak tippjeim, de a mai blog bejegyzésem célja nem ennek a megfejtése, hanem hogy változtassunk a helyzeten!

kattintson ide a folytatáshoz...

7 hozzászólás

6 tévhit az Adwords minőségi mutató kapcsán

A minőségi mutató az egyik legfontosabb olyan téma, amit az Adwords használata kapcsán érdemes elméleti szinten tanulmányozni. Rá lehet jönni, hogy mire kattintanak többen, hogy mik a jó kulcsszavak, de magát a rendszer működését nehéz megérteni egy kis elméleti tájékozódás nélkül. Mai írásom talán kissé száraz és szakmai, de fontosnak tartom, hogy minden Adwords hirdető foglalkozzon a témával - ha nem csak hirdető, de sikeres hirdető szeretne lenni!

Tapasztalatom alapján a minőségi mutató létezését azért elég sokan ismerik, de mégis sok az olyan félreértés és tévhit, ami a viszonylagos tájékozottság ellenére tévútra vezeti a hirdetőket. Szeretném most bemutatni a legfontosabb 6 ilyen tévhitet, úgy gondolom, hogy ezek megismerésével mindenki eredményesebben használhatná az Adwordsöt.

(Ha most hall először a minőségi mutatóról, vagy nem biztos a dolgában, kezdje itt: Adwords minőségi mutató - az írás 2008-as, de lényegi dolgokban megállja a helyét!)

kattintson ide a folytatáshoz...

2 hozzászólás

A szuperpozícionált hirdetések - Adwords remarketing

Nem is igazán nevezhető már újnak az Adwords egyik "legújabb" megoldása, az Adwords remarketing, mégis azt gondolom, hogy a legtöbb olvasó számára ez bizony az újdonság erejével fog hatni. A tapasztalatom az, hogy szinte senki nem ismeri ezt a lehetőséget, aminek talán az az oka, hogy a szokásos Adwords megoldások egyszerűségéhez képest maga a koncepció, és a megvalósítás is valamivel bonyolultabb. (Nem bonyolult, de bonyolultabb.)

kattintson ide a folytatáshoz...

1 hozzászólás

Visszavonulnak a Klikkmarketing tananyagai!

A számlázórendszerünk szerint 2007 novemberében vásárolták meg az első Google Adwords oktatóanyagunkat, 2008 szeptemberében pedig elindult a Google Analytics tananyagunk értékesítése.

Az évek alatt rengeteg vásárlónk lett, a döntő többségük elégedetten használta a tananyagokban rejlő tudást, sokukból azóta már elégedett ügyfél lett.

Idén szeptemberben a Primodesign átalakult Klikkmarketinggé, ami az eddigi legjelentősebb v'áltozás volt a cég életében. Biztosak voltunk benne, hogy komoly előrelépés lesz ez - és így is lett!

kattintson ide a folytatáshoz...

8 hozzászólás

Az Adwords tartalmi hálózat - tudja mi az?

Tízből szerintem öt Adwords hirdető, vagy az Adwords-zel csak most ismerkedő nem tudja, hogy nem csak a Google keresőben lehet hirdetni. A maradék ötből pedig saccra három nincs teljesen tisztában azzal, hogy igazából mire jó az ún. Adwords tartalmi hálózat (új nevén display hálózat - a Google is így használja pl. a Súgóban), és hogy mik a sajátosságai a keresőhirdetésekhez viszonyítva. Mai írásomban ezen a helyzeten szeretnék változtatni!

A Google Adwords egy kattintás alapú hirdetési rendszer. A hirdetések megjelennek akár többezerszer, de a hirdető csak akkor fizet, ha rá is kattintanak a hirdetésre. Hogy egy ilyen kattintás mennyibe kerül, az nagyon sok mindentől függ, most nem erről szeretnék beszélni.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

Adwords hirdetések a Gmail-ben

Tudta, hogy az Adwords hirdetések megjelennek a Google ingyenes levelezőrendszerében is, a Gmail-ben? Ha igen, akkor azt is tudja, hogy "minek köszönhető" ez? Netán hirdetőként vannak olyan hirdetései is, amiket direkt a Gmail felületein próbál megjelentetni?

Ha bármelyik kérdésre nemmel válaszolt, akkor feltétlen olvasson tovább!

A tartalmi hálózatban megjelenő hirdetéseknél a legfontosabb célzási lehetőség az ún. szövegkörnyezet célzás, ami azt jelenti, hogy a hirdetési csoportban megadott kulcsszavakkal leírunk, jellemzünk egy témát, s a Google az ennek a témának megfelelő honlapokon fogja megjelentetni a hirdetéseket.

kattintson ide a folytatáshoz...

25 hozzászólás