"Alapfogalmak" címkéjű blogbejegyzések

Mi az a TNT stratégia, és miért kellene alkalmaznod neked is?

A több mint 10 éves marketing szakértői / tanácsadói pályafutásom során rájöttem, hogy a legtöbb vállalkozás marketing tevékenységét be lehet sorolni két nagy típusba. Sajnos. Ugyanis mindkettő igen veszélyes, mert

  • az egyiknél azt hiszed nem is igazán van szükséged erre a marketing dologra,
  • a másiknál viszont azt hiszed, hogy már csinálod is, méghozzá jól.

És általában egyik elképzelés sem igaz. :( Nézzük, hogy mi ez a kettő!

kattintson ide a folytatáshoz...

2 hozzászólás

Továbbfejlesztett kampányok az Adwordsben - mit kell tudni róluk?

Idén februárban jelentette be a Google, hogy jelentős változásokat vezet be az Adwords kampányok beállítási lehetőségeivel kapcsolatban. A változásokat "továbbfejlesztett kampányok" névre keresztelték, és a mai írás aktualitását az adja, hogy a Google szokásoknak megfelelően több hónapos türelmi idő (és önkéntes átállási lehetőség biztosítása) után hamarosan minden Adwords fiókban átállítja a kampányokat az új verzióra.

Fontosnak tartom ezért, hogy akiket érdekel a téma, azok képbe kerüljenek, hogy ez mit is jelent pontosan. Hogy miért nem írtam erről korábban? Előbb szerettem volna némi tapasztalatot gyűjteni, illetve megvárni, hogy a nemzetközi "közvélemény" hogyan reagál. Mostanra elég információ gyűlt össze, így érdemben tudok nyilatkozni az ügyről.

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

A lead generálás - mit jelent és mire jó?

Kezdjük az elején: mi az a lead, mi az a lead generálás? A fogalmak nem nevezhetőek újnak, de most konkrétabban az online vonatkozásokról szeretnék beszélni.

Egy kis vagy közepes vállalkozás honlapjának kell, hogy legyen valami igazán konkrét célja, különben valószínűleg csak a pénz és/vagy az energia pazarlását "szolgálja". Ez a cél általában vagy a közvetlen értékesítés (pl. webshopok, webshop jellegű honlapok esetében) vagy valamilyen közvetett értékesítési lépcsőfok elérése, mint amilyen az ajánlatkérés, termékminta kérése, visszahívás kérése.

kattintson ide a folytatáshoz...

16 hozzászólás

Google Sitelinks - mi, miért, hogyan?

A Google Sitelinks - "magyarul" Google Sitelinkek - fogalmát (vagyis a mögötte lévő jelentést) bizonyára Ön is ismeri, mégha eddig nem is tudta a nevét, vagy hogy micsoda ez egyáltalán. Az alábbi képpel nap mint nap találkozhat, ha rendszeresen keres a Google-ben:

Egy találat a Google oldalán - nyíllal jelölve a "Sitelinks" rész

Hogy kerülnek oda ezek a plusz linkek és miért? Röviden: a Google önkényesen helyezi el ezeket az extra linkeket, mert úgy gondolja, hogy ezek még inkább növelik a felhasználói élményt, vagyis segítenek a keresést végzőnek a megfelelő oldal megtalálásában.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Megjelenés, átkattintási arány (CTR), kattintások száma, kattintás ára (CPC)

Mai írásomban azt a négy legalapvetőbb fogalmat szeretném tisztázni, amit az Adwords használata során ismerni kell, és magabiztosan dolgozni vele:

  • a megjelenések száma,
  • az átkattintási arány (CTR),
  • a kattintások száma, és a
  • kattintás ára (CPC)

Azt hiszem, hogy általában még a teljesen kezdők is ismerik ezeket a mutatókat, de azért jobb biztosra menni! Másodlagos célom, hogy a későbbiekben majd könnyen hivatkozhassak az ilyen "alapozó" írásokra, hogy ne kelljen mindig külön bemutatni az összes fontos fogalmat - elég lesz csak linkelni.

kattintson ide a folytatáshoz...

8 hozzászólás

Konverzió - mit jelent?

Mit jelent a sokat emlegetett konverzió kifejezés? Annyira fontos ez a fogalom, hogy a sorozat második részét máris ennek a kifejezésnek szentelem.

Aki követi az online marketing trendeket, az már régen tudja, hogy a látogatószám, lapletöltés, átkattintás és társai mutatószámok (adatok) komolyan vesztettek a jelentőségükből a utóbbi években. "Nagy" cégek és nagyobb online marketing ügynökségek számára ezek még mindig rendkívül fontosak (lehetnek), de kis- és középvállalkozás szinten ez már nem egészen igaz.

kattintson ide a folytatáshoz...

5 hozzászólás

Long tail (hosszú farok) - mit jelent?

Az új "Mit jelent?" rovat első epizódja a long tail, magyarul hosszú farok kifejezéssel, illetve a mögötte álló elmélettel foglalkozik.

[zanza]Tömörített/egyszerűsített változat: a long tail elmélet szerint az interneten elterjedt új és rendkívül sikeres kereskedelmi-, ill. szolgáltatási megoldások (egyik) alapja a fizikai korlátok megszűnése. Egy webshop kínálatában nem játszik szerepet az üzlet mérete és fizikai vonzáskörzete, ezért nagyságrendekkel nagyobb "árukészlet" is tartható és a potenciális vásárlók köre is megsokszorozódik. Gyakorlatilag megszűnt a "nem éri meg foglalkozni vele" típusú, nagyon kis volumenben fogyó termék fogalma. A long tail pontosan ezekből a termékekből történő - akári csak havi 1-1 darab - értékesítések összességét jelenti, ami sok esetben jelentős részét teszi ki az egésznek, sőt akár meg is haladhatja a "slágertermékek" forgalmát.[/zanza]

A long tail kifejezést és elméletet Chris Anderson alkotta meg (ill. ismerte fel) 2004-ben, az első "long tail vállalkozást", az Amazon.com-ot viszont jóval korábban, 1994-ben alapította Jeff Bezos. (Az Amazon.com-ról és Jeff Bezos-ról egy régebbi bejegyzésem: Az Amazon.com már 10 éve így csinálja.)

kattintson ide a folytatáshoz...

8 hozzászólás

Permission marketing - hatékonyabb vevőszerzés

Hogy mi a permission marketing? Magyarul talán jóváhagyás alapú marketingnek lehetne fordítani, de nem túl gyakran hallom ezt a - vagy egy ehhez hasonló - kifejezést magyarul. Párja (avagy "ellentéte") az interruption marketing, magyarul talán megszakítás alapú marketing. Angolul fogok a két típusra hivatkozni, egyszerűbb így, mint egy erőltetett magyar fordítás használata.

Lényegében minden "hagyományos" reklám interruption marketing típusú, mert azon az elven működik, hogy a reklámüzenet kérés nélkül vág közbe, szakítja meg az ember normális tevékenységét. Például lapozunk az újságban és egyszercsak ott egy reklám, vagy az utcán szembejön egy óriásplakát, vagy kedvenc filmünket szakítják meg egy hirdetéssel.

kattintson ide a folytatáshoz...

7 hozzászólás

Tárhely szolgáltatás - alapozó

Az a tapasztalatom, hogy a legtöbb cégvezetőnek nincs elegendő ismerete a címben foglalt témáról ahhoz, hogy képes legyen eldönteni mi az, amire szüksége van, és mikor próbálják meg kihasználni az információhiányát. Megpróbálom összefoglalni a legalapvetőbb tudnivalókat a domain, hosting, tárhely és társai világáról.

Elsőként egy alapvető dolog: a tárhely szolgáltatás (tipikusan a céges honlap elhelyezése) semmilyen összefüggésben nem áll az internet szolgáltatással (= legyen internet kapcsolat az irodában). Nem egyszer találkoztam ezzel a tévhittel, ezért kezdem ezzel. Gyakori, hogy az internetszolgáltató biztosít tárhelyet az ügyfeleinek a szerverén ingyen, vagy ha nem, akkor szerződéskötéskor megpróbálják jópénzért rásózni a delikvensre - mondván "úgyis elhiszik amit mondunk". Ettől azonban a két dolognak semmi köze egymáshoz.

kattintson ide a folytatáshoz...

18 hozzászólás

Mi a CTnetwork?

Mivel azt tapasztalom, hogy csak kevesen ismerik az itthoni piacra (is) szánt online marketing eszközöket, ezért bemutatnám őket, elsőként a CTnetwork-öt. (A sorrendnek nincs jelentősége.)

Először is idéznék a CTnetwork saját bemutatkozójából:

A CTnetwork internetes hirdetési forma, mellyel költség-hatékonyan eléri célcsoportját, vásárlóit.

A Hirdető által elkészített és beállított szöveges hirdetések a CTnetwork hálózat weboldalain jelennek meg. Fontos előnye, hogy a Hirdetőnek csak a hirdetésre kattintások után kell fizetnie, vagyis a valós érdeklődések után.

kattintson ide a folytatáshoz...

2 hozzászólás

Aktív vs passzív keresőoptimalizálás

Amikor szóba kerül a keresőoptimalizálás, majdnem mindenki a honlapok félig titkos módszerek szerinti átszerkesztését látja maga előtt. A legtöbben azt hiszik, hogy ez egyfajta programozási feladat. Félig igazuk is van.

A keresőoptimalizálás mégis két jól elkülöníthető "szakágra" bontható. Két olyan részre, ami külön-külön is nagyon eredményes lehet, de igazán a két módszer együttes alkalmazása hozhat kirobbanó sikereket.

A következőkről van szó (ebben a formában megfogalmazva ezt nemrég olvastam Seth Godin blogjában):

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

Miért jó a Google AdWords?

Bevezetőként lássuk mi is az a Google AdWords! Az online marketing eszköztárának egyik fizetős szereplője, méghozzá az egyik leghatékonyabb. A kedvelt PPC (pay-per-click) módszert alkalmazza, tehát csak azok után a hirdetések után kell fizetnünk, amikre valaki rákattint és így eljut a honlapunkra. Lehet, hogy többezerszer megjelenik a linkünk, de csak 5-en kattintanak rá, akkor csak az 5 kattintást fizetjük ki.

Köztudott, hogy a Google találati listáját nem lehet fizetett módszerekkel befolyásolni, de lehetőség azért van a "sima" keresési sorrendet megkerülni, és pénzért odakerülni viszonylag jó helyre. Ez annak ellenére jó kis lehetőség, hogy a statisztikák alapján nagyságrenddel többen kattintanak a klasszikus találati listán elhelyezkedő linkekre, mint a fizetett hivatkozásokra.

kattintson ide a folytatáshoz...

7 hozzászólás

Mi fán terem a landing page?

Röviden: a landing page (magyarul kb. "fogadó oldal") a honlapnak egy olyan oldala, amivel a látogató először találkozik. Egyértelmű, hogy ezen az oldalon rendkívül sok múlik, már itt eldől, hogy tudunk-e "kezdeni valamit" a látogatóval, vagy gyorsan továbbáll máshovál. Amikor landing page-ről beszél egy online marketing szakember, akkor speciálisan azokra az oldalakra gondol, ahová az online kampányokból a látogatókat irányítják.

A profik tudják, hogy érdemes ("muszáj") ilyen oldalakat készíteni az egyes kampányokhoz, amit a hirdetésre kattintva először lát az érdeklődő. Azért fontos ez, mert a honlapunk főoldala (ahová irányíthatnánk alapesetben a látogatót) általában sok olyan információt és navigációs elemet tartalmaz, ami nem érdekli (sőt: inkább megzavarja) azt a látogatót, aki a hirdetésünkben tett ígéretek miatt kattintott a linkünkre.

A másik dolog, amiért sokkal hatékonyabb lesz a kampányunk landing page alkalmazásával az az, hogy célunknak megfelelően tudjuk befolyásolni a látogatót. A landing page nem tartalmazhat semmi olyan információt, ami elterelné látogatónk figyelmét az általunk neki szánt tevékenységről.

Mik lehetnek a céljaink egy marketing kampány landing page-ére érkező érdeklődővel?

Az, hogy az illető

  • kattintson egy linkre (ami az oldalunk egy másik részére, vagy más oldalára mutat)
  • vásároljon tőlünk
  • adja meg elérhetőségét (e-mail, telefon, stb.), hogy megkeressük a későbbiekben
  • adjon rólunk, vagy termékünkről / szolgáltatásunkról visszajelzést.

Egy jól megtervezett fogadó oldal a fenti célok közül egyetlen egyet szeretne elérni, de legfeljebb kettőt! Ha bonyolítjuk a célrendszerünket, azzal nehezítjük a látogató dolgát, és végsősoron rosszabb eredményeket fogunk elérni.

[ Felhasznált irodalom: Seth Godin blog bejegyzése ]

2 hozzászólás

Mit jelent a PageRank?

A PageRank mindjárt két dolgot jelent: egy algoritmust és az algoritmus segítségével kiszámított értéket. Nevét egyik kifejlesztőjéről Larry Page-ről kapta, aki társával Sergey Brin-nel később megalapította a Google-t. Minden bizonnyal ez az algoritmus a Google elsöprő sikerének egyik alapja.

Az algoritmus lényege - a keresőprogramok szempontjából -, hogy a világhálón található weblapok fontosságát, az internetezők számára jelentett értékét próbálja meg meghatározni, hogy végeredményben a Google használói minél hatékonyabban kereshessenek segítségével. A meghatározás alapja, hogy egy adott weblapra annál több más weblap hivatkozik (linkel), minél értékesebb a tartalma.

kattintson ide a folytatáshoz...

5 hozzászólás

Keresőoptimalizálás vs. keresőmarketing

Tapasztalataim alapján sokan nem tudják valójában, hogy mi a keresőoptimalizálás és a keresőmarketing közötti különbség. Pontosabban fogalmazva azt majdnem mindenki tudja, hogy ezeknek a fogalmaknak mind közük van a keresőkhöz, és a céljuk, hogy több látogatónk legyen, de mégis mi alapján választjuk szét őket?

kattintson ide a folytatáshoz...

2 hozzászólás