Egy Facebook mérőszám, ami fontosabb még a követők számánál is

Volt idő, mikor a Facebook a követők számáról szólt, ebből lehetett következtetni egy oldal népszerűségére, eredményességére. Ez a jelenség továbbra is megfigyelhető, de már enyhült valamelyest a Facebook oldal követők számának dominanciája.

De mi lehet, ami sokkal fontosabb mutató az eredményesség jegyében egy Facebook oldal követőinek számánál? Az eredményesség alatt jelen esetben azt értem, hogy a közönség mennyire van kapcsolatban az oldallal, mennyire követi az ott zajló eseményeket, mennyire elkötelezett, aktív.

És hol lehet ezt ellenőrizni? A bejegyzésben bemutatom, milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre.

Messenges hirdetés

Oldalkövetők szerzése régen és most

Mondanom sem kell, nem sokra megy az adminisztrátor egy olyan Facebook oldallal, melyet 10.000 vagy 20.000 felhasználó követ, viszont passzívak ezek a felhasználók.

Pár éve még nagyon könnyű volt követőket szerezni, mert mindenki lájkolta a FB oldalakat, mintha kötelező lenne. :) Azóta drasztikusan megváltozott a felhasználók magatartása. Sokkal nehezebb lett elérni, hogy lerakják a voksukat egy-egy FB oldal mellett.

Mi számít eredményességnek?

Természetesen, ha hirdetésről beszélnénk, akkor a megtérülés, konverziók száma, konverziónkénti költség, stb. lenne a helyes válasz, viszont most szimplán a Facebook oldalak teljesítményéről van szó.

Az már tekinthető komoly eredmények, ha nem kell minden bejegyzésedet kiemelni, mert organikusan is eléred az oldalad követőit, vagy akár még ennél is több felhasználót.

Ehhez arra van szükség, hogy az oldalad követői aktívak legyenek, elkötelezettek. Hozzászóljanak, megosszák, lájkolják a bejegyzéseidet. Ez egy jel a Facebook-nak, hogy a tartalom értékes, releváns. Így még több felhasználónak fogja megmutatni a tartalmat.

Aktivitási arányszám

Ha adminisztrátori jogosultságod van, akkor a Facebook oldal Elemzések menüpontja alatt rákattintva a Bejegyzések lapfülre, megtalálod azt a kezelőfelületet, ahol megtekintheted a bejegyzéseiddel kapcsolatos mutatókat, statisztikákat.

aktivitási arányszám

Aktivitási arány a Facebook elemző felületén

Láthatod, hogy egy-egy bejegyzésednek milyen volt az organikus, fizetett elérése. Információkat kapsz a bejegyzésre kattintásokról, stb. Itt ki tudod választani, hogy milyen mérőszámot mutasson a bejegyzések mellett a statisztika. Ha a bejegyzések fölött jobb szélen lenyitod a háromszöget, akkor ki tudod választani az aktivitási arányszám lehetőséget.

Ez azt fogja megmutatni, hogy az elért felhasználók hány százaléka mutatott aktivitást a bejegyzésed iránt (százalékban megadva). Ha ez a szám magas, akkor azt jelenti, hogy releváns, népszerű tartalmat szolgáltatsz és a közönséged elkötelezett. Ha alacsony ez a szám, akkor el kell gondolkodnod azon, hogy mivel tudnál még több felhasználót aktivizálni.

Nincs szabály arra, milyen százalékos arányszám minősül jónak és mi gyengének. Tapasztalataink alapján a 4-5%-os aktivitási arányszám már kifejezetten jónak tekinthető. De láttunk már 13%-os aktivitási arányt is.

Az aktivitási arányszám hatása a hirdetési költségre

Ha olyan bejegyzésre indítasz hirdetést, melynek magas az aktivitási arányszáma, akkor csökkenteni tudod a hirdetési költségeidet. A Facebook-nak a magas aktivitási arányszám azt jelzi, hogy értékes, releváns a tartalom. Ha ezt a megfelelő célcsoportnak hirdeted, akik szintén jól reagálnak rá, akkor kevesebbet kell fizetned a hirdetésért.

Összefoglalás

A követők száma önmagában nem jelenti egy Facebook oldal eredményességét. Ha a követők passzívak, nem reagálnak a tartalomra, akkor az elköteleződés hiánya miatt nagyon nehezen fogsz tudni bizalmi, baráti kapcsolatot kiépíteni a közönségeddel.

Ez a bizalmi kapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy a felhasználók a későbbiekben igénybe vegyék terméked, szolgáltatásod. Inkább legyen 2000 elkötelezett, aktív követőd Facebook-on, mint 10.000 olyan követő, akik nem hajlandóak aktivitást mutatni a tartalmaid iránt. Hozzá kell tennem, ez nem az ő hibájuk. :)


1 megosztás = "köszönöm, ez tetszett, hasznos volt" :)

Szívesen tanulnál a vevőszerzésről?

Ha szeretnél többet tudni a témáról, ha szeretnéd megismerni részletesebben, hogy én (Gál Kristóf) és a Klikkmarketing milyen marketing stratégiákat használ akár a saját, akár az ügyfelek tekintetében, akkor rendeld meg a Látogatókból vevőt című könyvünket! Ez egy nyomtatott könyv, amiben több mint 100 oldalon, érthető nyelven, rengeteg illusztrációval és példával teletűzdelve írok a TNT stratégiáról!

További olvasásra ajánljuk:

Hozzászólások:

Legény Árpádhttp://www.fittarpi.hu
2017.08.08. 22:30

Sziasztok!

Köszi a hasznos információkat.
Nekem elég érdekesek ezek a számok. 227 követőm van még csak, és átlagban 4-5% ez az aktivitási arányszám. De van ahol 16% :) viszont az csak 159 embert ért el.
Sőt van egy 32%-os is, ott csak a borítóképet változtattam meg.

A facebook-on Fitt Árpi az oldalam neve.

Nem tudom, hogy akkor jók ezek a számok, de úgy tűnik :)

válasz erre


Őry István
2017.08.09. 14:14

Szia Árpád! Nincs mit, örülök, hogy hasznos volt. :) Simán elképzelhető, hogy ilyen magas, főleg ha aránylag kevés még a követők száma, kevés az elérés. Mindig az elért felhasználók számát figyeli és százalékban megadja, hogy az elért felhasználók hány százaléka lépett interakcióba a bejegyzéssel. Ez lehet like, bejegyzésre kattintás, megosztás, stb. Természetesen egy kevesebb követővel rendelkező (pár száz vagy pár ezer követő), de értékes tartalmat gyártó oldalnál ez az arányszám lehet ilyen magas folyamatosan.

válasz erre


Szólj hozzá, kérdezz, reagálj te is:E-mail címed nem jelenik meg az oldalon!


Honlapod címe megjelenik az oldalon!


Mi Magyarország fővárosa? Ha tudod a választ, akkor nem vagy spam robot. :)