Keresési hálózat / keresőhálózat / search network

Az AdWordsben többféle szempont szerint csoportosíthatóak a hirdetések, de szerintem a legfontosabb két kategóriát a keresésre megjelenő- és a honlapokba beillesztett hirdetésfajták jelentik. Előbbire (a keresésre megjelenőre) a legkézenfekvőbb példa a Google keresőben megjelenő hirdetések, míg utóbbit például a Lakberinfo portál főoldalának jobb oldali sávjában "Google hirdetések" címszóval láthatja.

A keresésre megjelenő/aktivizálódó hirdetéseket ismerik talán a legtöbben (vagy sokan igazából ezzel azonosítják magát az egész AdWordsöt), s ezek azok a hirdetések vagy szponzorált linkek, amik a különféle keresések eredményeképp megjelennek a keresőprogramok felületének bizonyos részein. Magában a Googleben ez a rész a jobb oldali sáv, illetve néha a "normál" keresőtalálatok feletti, eltérő színnel kiemelt terület.

Igen ám, de keresésre megjelenő hirdetések nem csak és kizárólag a Google.hu-n, és természetesen nem csak a Lakberinfo portálon jelennek meg, hanem még számtalan más helyen.

A Google keresőn kívül például az Origohoz tartozó Ok.hu-ban végzett keresésekkor is megjelenhetnek AdWords hirdetések. Magyar viszonylatban nem, de nemzetközi szinten elég sok ilyen partnere van a Google-nek, ahol AdWords hirdetésekkel találkozhatunk.

A "konyhabútor" keresésre megjelenő
hirdetések a Google és az Ok keresőkben

Ezen keresőprogramok összessége a Google AdWordsben a keresési hálózat, vagy keresőhálózat, angol eredetiben search network. A másik főkategóriába tartozó honlapok és partnerek összessége pedig - amiről részletesebben is beszélek majd persze - a tartalmi hálózat, angolul content network.

A kampánybeállítás oldalon - tehát kampányonként külön-külön - beállítható, hogy a keresésre aktivizálódó hirdetések a Google-ben és a partner keresőprogramokban is megjelenjenek-e, vagy csak itt, vagy csak ott.

Beállítási lehetőség a kampánybeállítás oldalon

Magyarországi hirdetéseknél ennek általában nincs különösebb jelentősége, ezért legjobb, ha mindkét lehetőséget bejelöljük.

A keresési hálózat sajátosságairól és az optimalizálási lehetőségekről természetesen még rengeteget fogok írni, de itt a lexikon rovatban "csak" a fogalommagyarázat az alapvető cél.

A keresési hálózatról olvashat még a Google Súgó következő oldalán: Google keresési hálózat

További olvasásra ajánljuk:

Hozzászólások:

Spenger Kincsihttp://www.marketingzseni.hu
2009.06.25. 16:49

Kedves Kristóf!
Egy kérdéssel fordulok Hozzád.
Nemrég indítottunk egy kampányt az Adwordsben, melyben egy marketinggel kapcsolatos könyvet szeretnénk eladni.

Észrevettem, hogy az összes konverzió a tartalmi hálózatból jött, a keresési hálózat pedig csak vitte a pénzt. Ezért a keresési hálózatot kikapcsoltam a kampány beállításoknál.

Ezután viszont a tartalmi hálózatokon való megjelenés tizedére esett vissza, pedig a CTR és a konverziós ráta egészen jó, de egyszerűen kevés a megjelenés.

Ez miért van, és hogy lehet a tartalmi hálózaton való megjelenésre hatni?

Előre is köszönöm a segítséged.

válasz erre


Szólj hozzá, kérdezz, reagálj te is:E-mail címed nem jelenik meg az oldalon!


Honlapod címe megjelenik az oldalon!


Mi Magyarország fővárosa? Ha tudod a választ, akkor nem vagy spam robot. :)