Keresőoptimalizálás blog

7 perces összefoglaló a keresőoptimalizálás lényegéről

A keresőoptimalizálás jelentősége mára vitathatatlanná vált, számtalan könyv, blog bejegyzés, cikk és egyéb tartalom született a témában már magyarul is. A témáról magam is szinte a végtelenségig tudnék beszélni, mégis össze lehet foglalni az alapvető tudnivalókat 7 percben, és 3 fő pontban.

A mai blog bejegyzésem éppen erre tesz kísérletet. Óra indul! Kezdjük a 3 lényegi pontot röviden:

1. Struktúra - a honlap felépítése, működési környezete, az információk elrendezésének módja, a használt "nyelvezet" és ezekhez hasonló szempontok jelentősen befolyásolják az elérhető eredmények milyenségét.

kattintson ide a folytatáshoz...

26 hozzászólás

Nincs két egyforma link, avagy hogyan súlyozza a Google a linkeket

Múltkor (majdnem 5 éve) már írtam a Google sikeréért jelentős részben felelő ún. PageRank algoritmusról, amit 1997 környékén találtak ki a Google alapítói. Az algoritmus lényege a különböző honlapok (és a konkrét oldalak) fontosságának és népszerűségének meghatározása, ami az alábbi alapokra épül:

  • A linkek egyfajta szavazatok a linket elhelyezők részéről, miszerint a linkelt honlap "jó".
  • Minden szavazat ugyanannyit ér.
  • Minél több szavazatot kap egy oldal, annál értékesebb/fontosabb.
  • Az értékesebb oldalak által leadott szavazatok (= a rajtuk lévő linkek) értékesebbek.
  • Az egy oldal által kiosztható szavazatok értéke megoszlik a kiosztott szavazatok között. (Tehát 5 szavazat esetén a teljes oldal értékének 1/5-ét éri 1 szavazat.)

kattintson ide a folytatáshoz...

18 hozzászólás

Egyensúly a keresőoptimalizálásban

Az élet számos dolgában fontos, hogy megtaláljuk a helyes egyensúlyt. Ebből a szempontból a keresőoptimalizálás sem kivétel, még akkor sem, ha az "az élet dolgai" közé az átlagember nem sorolja oda a keresőoptimalizálást. :)

Ha szeretné, hogy a honlapja jó helyeken szerepeljen a keresőkben (itthon manapság szinte csak a Google számít), akkor a keresőoptimalizálási munkában meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az ún. on-site és off-site tényezők között. (On-site jelentése nagyjából: "honlapon lévő", off-site: "nem a honlapon lévő".)

kattintson ide a folytatáshoz...

6 hozzászólás

Twitter-meghajtású Google indexelő robotok?

A SEOmoz.org (angol nyelvű) portál egyik vendégszerzője érdekes "kísérleti eredményeket" publikált a minap. Ügyfeleiknél azt vizsgálták, hogy bizonyos körülmények között milyen gyorsan talál rá a Google robot egy honlap új oldalára, és hogy milyen gyorsan kerül be mindez a Google indexébe (tehát mikortól jelenhet meg az oldal a találati listán).

A vizsgálat valódi célja az volt, hogy kiderítsék a Twitter szerepét a Google indexálási folyamatában. 15 ügyfél esetében figyelték a történéseket az új tartalom megjelenését követő 48 órában, mégpedig az alábbi 3 forgatókönyv összehasonlításával:

kattintson ide a folytatáshoz...

3 hozzászólás

Google Sitelinks - mi, miért, hogyan?

A Google Sitelinks - "magyarul" Google Sitelinkek - fogalmát (vagyis a mögötte lévő jelentést) bizonyára Ön is ismeri, mégha eddig nem is tudta a nevét, vagy hogy micsoda ez egyáltalán. Az alábbi képpel nap mint nap találkozhat, ha rendszeresen keres a Google-ben:

Egy találat a Google oldalán - nyíllal jelölve a "Sitelinks" rész

Hogy kerülnek oda ezek a plusz linkek és miért? Röviden: a Google önkényesen helyezi el ezeket az extra linkeket, mert úgy gondolja, hogy ezek még inkább növelik a felhasználói élményt, vagyis segítenek a keresést végzőnek a megfelelő oldal megtalálásában.

kattintson ide a folytatáshoz...

Szóljon hozzá!

4 gyakori tévhit a Google snippet kapcsán (... de mi az a Google snippet?)

Próbáltam utánanézni, hogy van-e jelentősebb magyar nyelvű publikáció ebben a témában (hogy mi a téma az hamarosan kiderül), de utalásokon kívül nem találtam semmilyen használható cikket. A témát viszont nagyon fontosnak tartom, ezért most egy szerintem hiánypótló írással jelentkezem ezen a szép borongós napon! :)

A Google "snippet" fogalma a Google találati listáin nyer értelmet, az ugyanis a keresési találatokat megjelenítő lista egyes elemeinek egy bizonyos részét jelenti. A snippet a találat azon része, ami a cím után, de az URL előtt található. A legjobb, ha rápillant erre a képre - és minden világossá válik:

Egy találat a Google oldalán - nyíllal jelölve a "snippet"

kattintson ide a folytatáshoz...

31 hozzászólás

4 ok, amiért a Google nem veszi figyelembe a linkszövegeket

Először is: üdvözlöm újra a KKV Online-marketin Blogon! Közel egy éve nem jelent már meg itt írás, aminek több oka is van, de a legfontosabb ok klasszikusnak mondható: nem tudtam időt szakítani rá, de ennek most vége!

Szeretném ha újra "rászokna" a blog olvasására, mert az újraindulással az a célom, hogy a blog ismét jelentős szerepet vállaljon a hazai online marketing élet fellendítésében és fejlesztésében. Szeretném megint olyan cikkekkel segíteni a kkv vezetőket/marketingeseket, amik segítségével jobb eredményeket érhetnek el az interneten!

Térjünk rá a mai témára: mi az a 4 legfontosabb ok, ami ahhoz vezethet, hogy a Google nem fogja figyelembe venni a honlapjára mutató linkek linkszövegét?

kattintson ide a folytatáshoz...

9 hozzászólás

Hogyan értesse meg főnökével, hogy a keresőoptimalizálás tényleg fontos

A témában nem jártas emberek gyakran nehezen értik meg, hogy egyáltalán mi az a keresőoptimalizálás, és mik a folyamat lényegi elemei. Sokszor beszélek panaszkodó marketingesekkel, hogy ők nagyon szeretnének egy keresőoptimalizálást a cég honlapjára, de a főnököt szinte lehetetlen meggyőzni.

A mai bejegyzésben a keresőoptimalizálással kapcsolatos 8 legfontosabb teendőt, ill. tulajdonságot szedtem össze, amik segítségével talán könnyebb lesz egy értetlenkedő főnököt jó irányba terelni. :)

kattintson ide a folytatáshoz...

12 hozzászólás

Google Sandbox / Aging Filter: mit lehet tenni ellene?

Google SandboxElőző bejegyzésemben bemutattam azt a jelenséget, amit a "szakmában" a legtöbben Google Sandbox (vagy Aging Filter) effektusnak hívnak. A bejegyzés végén ígéretet tettem rá, hogy konkrét tippeket is adok a kellemetlenségek megelőzésére / enyhítésére.

Először is nézzük, melyek azok a honlapok, amik jó eséllyel pályáznak a Sandbox-ba való bekerülésért? A (nemzetközi és saját) tapasztalatok alapján azok, amelyekre az alábbi 3 jellemző közül egy vagy több igaz:

kattintson ide a folytatáshoz...

7 hozzászólás

Mikor lesz már jó helyen a Google-ben az új honlapom?

Gyakori jelenség nálunk, hogy egy keresőoptimalizálás után, vagy egy vadonatúj honlap elkészültét követően a megrendelő már 2-3 nap eltelte után jelentkezik, hogy nem találja magát az "ígért" helyen a Google-ben! (Ehhez hozzátartozik azért, hogy sosem szoktunk konkrét eredményeket "ígérni" - aki ilyet tesz, eleve gyanús! -, mert a dolog természetéből adódóan csak előrejelzéssel, várható eredményekkel tudunk szolgálni.)

Mi az oka annak, hogy 2-3 napnál sokkal több, esetenként akár néhány hónap is kellhet ahhoz, mire egy átalakított, vagy teljesen új honlap elfoglalja a "végső" pozícióit a Google-ben a kívánt kulcskifejezésekre? Erre biztos válasz nincs - mivel a Google nem szellőzteti meg minden titkát - , de elég jó sejtések (vagy elméletek) azért vannak.

kattintson ide a folytatáshoz...

29 hozzászólás

Oldal: 1 | 2

Ez igazából nem csak Keresőoptimalizálás blog, csak a KKV Online marketing blog leválogatott bejegyzései.