Feltörték az e-mail fiókod? – Mutatjuk mi a teendő!

Használsz online képszerkesztőt, be vagy regisztrálva mikroblogokra, online játékokba? Akkor ellenőrizd az e-mail címed minél hamarabb!

Az utóbbi időben rengeteget cikkeztek arról, hogy több millió felhasználó adataihoz fértek hozzá hackerek az elmúlt hónapokban. E-mail címek, jelszavak, földrajzi adatok is kikerültek olyan oldalakról, mint például a Canva, tumblr, különféle online játékok. Több ügyfelünk is jelezte, hogy hozzájutottak az adataikhoz, mi ilyenkor a teendő?

Ebben a cikkben szeretnénk segítséget adni mindenkinek, aki szintén tudni szeretné, hogy hozzáfértek-e az adataihoz és ha igen, hogyan teheti újra biztonságossá a fiókját.

Szerencsére néhány egyszerű lépéssel ellenőrizheted és megoldhatod a problémát.

#1 Ellenőrizd az e-mail címeid az alábbi eszközök segítségével:

Két ingyenes eszköz is a rendelkezésedre áll annak ellenőrzésére, hogy megszerezték-e valahonnan az adataidat:

  1. Have I Been Pwned
  2. Hacked Emails

Mindkét oldalon az e-mail címet lehet leellenőrizni. Használatukkor megtudhatjuk, hogy milyen általunk beregisztrált oldalakról halászták le az adatainkat. Hasznos mindkét oldalon lefuttatni a vizsgálatot, így több információhoz is hozzájuthatsz.

#2 Feltörték a fiókod? Cselekedj azonnal!

  1. Jelentkezz be az e-mail fiókodba.
  2. Változtasd meg a jelszavad.
  3. Ellenőrizd az e-mail fiókodban a fióktevékenységeket és a fiókot használó eszközök listáját. Jelentsd be, vagy ha lehetőség van rá, töröld a számodra ismeretlen eszközöket.
  4. Kapcsold be a fiókodban a kétlépcsős azonosítást.
  5. Írd át a jelszavakat minden eszközödön.
  6. Lehetőség szerint használj külön jelszót minden fiókhoz, mivel több, mint valószínű, hogy az e-mail címed birtokában több felületen is megpróbálnak majd bejelentkezni az adataiddal.

Kifejezetten fontos, hogy megvizsgáld azt a címed, mellyel kezeled a Facebook céges oldalad és a hirdetési fiókod. Feltört fiók esetén ugyanis azt is megtudják tenni a hackerek, hogy a te fiókon keresztül hirdetéseket indítanak el, természetesen a Te kontódra.

#3 Ügyelj rá, hogy ne használj a jövőben gyenge jelszavakat!

Felejtsd el a születési dátumod, az 12345 sorozatot, monogramot, becenevet. Az új jelszavad tartalmazzon kis- és nagybetűket, számokat egyaránt. Az egyedi jelszavak létrehozásához a Google az alábbi tippeket javasolja:

  • Dalszöveg vagy vers részlete;
  • Emlékezetes idézet filmből vagy beszédből;
  • Könyvrészlet;
  • Rövidítés: egy mondat szavainak első betűiből.

#4 Használd a Google ügyes bővítményét!

Password Checkup (Jelszóvizsgálat), Google Chrome-hoz telepíthető bővítmény segítségével azonnal figyelmeztetést kaphatsz, ha olyan e-mail cím és jelszó kombinációt használsz, amelyet már támadás érte. Ekkor nincs más dolgod, mint módosítani a jelszavad.

A bővítmény könnyen telepíthető a Chrome Webáruházból. Feltelepítés után állandóan futni fog a háttérben és azonnal figyelmeztetést küld, ha nem megfelelő felhasználói adatokat használtunk.

Remélem, hogy a fenti tanácsokkal tudtalak ösztönözni arra, hogy ellenőrizd a fiókjaid és megtedd a szükséges lépéseket az adataid biztonsága érdekében. Amennyiben úgy gondolod, hogy ismerőseidnek is segíthet ez  a rövid útmutató oszd meg velük.

Csatlakozz a 6000+ regisztrált olvasónkhoz!

Az ehhez hasonló új írásainkról, illetve más tartalmainkról küldünk értesítőket, és bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
* Kötelező mező

Ezeket olvastad már?

Az 5 legfontosabb szó egy (üzleti célú) honlapon

Az 5 legfontosabb szó egy (üzleti célú) honlapon

A MarketingProfs.com mára már klasszikussá vált írásában (2002-ből való az eredeti verzió!) kiemeli azt az 5 kifejezést, amik önmagukban ugyan nem különösebben meggyőzőek, de a megfelelő szövegkörnyezetbe téve őket a sikeresség irányába billenthetik a mérleg nyelvét. Nem kell megijdeni, nem a már évekkel ezelőtt is elcsépeltnek számító szavakról van szó,...

Elolvasom
Mennyit érdemes ma online marketingre költeni?

Mennyit érdemes ma online marketingre költeni?

Ha van kérdés, ami nap mint nap foglalkoztatja a vállalkozókat, az nem más, mint hogy mennyit érdemes ma online marketingre költeni. Itt az ideje, hogy te is választ kapj a kérdésre!

Elolvasom
Landing oldal megtekintés – Új Facebook mérőszám érkezik

Landing oldal megtekintés – Új Facebook mérőszám érkezik

Új Facebook mérőszám érkezik hamarosan, mely több szempontból is segíti majd a hirdetők munkáját. Megmutatja, hogy a kifelé irányuló (outbound) hivatkozásra kattintás után a látogatók milyen arányban érik el a landing oldalt. Amennyiben ez az arány alacsony, következtetni lehet bizonyos problémák meglétére, melyeket érdemes mielőbb orvosolni. Továbbá lehetőség nyílik landing...

Elolvasom
ÜGYFELEINK N VÉLEMÉNYE

klikk me baby

  • Kállay Imre

    Egy külső szemlélő is rögtön felfedezi, jó helyre jött hozzátok. Örülök a találkozásnak és remélem, ez a találkozás egy közös együttműködés első lépcsőfoka volt.

    Kállay Imre, Kállay Autó (Ford Szaküzlet)
  • Oroszi Imre

    Örülök, hogy Danival dolgozhatok együtt. Felkészültségével és tapasztalatával segített elindítani, amiket hiányosságnak éreztem. Kellemes hangulatban, de célratörően teltek a mentorálások. Ajánlom a mentorálást azoknak, akik profi iránymutatás mellett szeretnék fiókjaikat kezelni. Nem véletlen, hogy folytatom a mentorálást hosszabb távon. :)

    Oroszi Imre, AgroOroszi
  • Csongrádi Eszter

    Tetszett a konzultáció! Sok újdonságról értesültünk, tanultunk. Ezekből párat már aznap meg is valósítottunk, ami nagyon szuper! Köszönöm még egyszer!

    Csongrádi Eszter, németADÓ
  • Lukács Beáta

    Nagyon örülök, hogy a Klikkmarketingre bíztam a hirdetési fiókjaink kezelését, nagyon elégedett vagyok velük. A kapcsolattartónk mindig elérhető, azonnal reagál a kéréseinkre. Sőt, proaktívan gyakran előttünk jár. Ráadásul a stratégiában is hasznos, építő tanácsokat ad, azokat közösen dolgozzuk ki.

    Lukács Beáta, SimpleJob