Kerülj az élmezőnybe YouTube videóddal – Könnyebb, mint gondolnád

Mielőtt kamera elé állnál és elmondanád azt az értékes tartalmat, melyre a közönséged kiéhezve vár, érdemes megfogalmazni magadban, hogy miről fog szólni a videód pontosan és mi az a kulcsszó, ami köré a videód tartalmát építed. Ebben a bejegyzésben rengeteg olyan információval szolgálok, mely segít megismerni a YouTube működését, és hozzá fog segíteni téged, hogy a YouTube találati listáján előkelő helyen szerepeljen a videód.

Főként olyan tanácsokat adok ebben a bejegyzésben, melyeket akár már ma alkalmazni tudsz YouTube videóidon.

Így jelentős organikus forgalomra tehet szert videód, és egyáltalán nem lehetetlen, hogy a YouTube első találati oldalán szerepeljen, amikor valaki a témádban keresgél. Hiszen nem azért gyártasz videós tartalmat, hogy szűk családi kör nézegesd szombat esténként.

Ami a YouTube-nak jó, az neked is jó lesz

Miben érdekelt a YouTube, mi az elsődleges szempont számára? Az, hogy eredményeket szolgáltasson, kielégítse a látogatóit. Ez azért fontos neki,
hogy ne veszítse el a látogatókat, magához ‘láncolja’ őket, így még több időt töltenek majd a felületén, még több videót fognak megnézni, tehát még több hirdetést tud megmutatni nekik, ami még több bevételt jelent a YouTube számára. Ezt a legfontosabb megérteni, mert ebből kiindulva tudsz te is sikereket elérni.

Ebből egyértelműen adódik, hogy azokat a tartalmakat fogja a YouTube megmutatni a felhasználóinak, melyek relevánsak és értékesek a látogatók számára.

A legelterjedtebb tévhit

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy minél több látogató kattint egy videóra, annál jobb helyen fog szerepelni a YouTube találati listáján. Szerinted melyik lesz a YouTube szemszögéből értékesebb videó? Az, amelyikre 5000 látogató kattintott és átlagosan 3 másodpercet töltöttek a videó megtekintésével, vagy az, amelyiket ugyan 200-an tekintettek meg, viszont a videó 90%-át végignézték a látogatók?

Melyik videót fogja inkább ajánlani a YouTube a látogatóknak (mindkét videó ugyanarra a kulcsszóra lett optimalizálva)? Eltaláltad! Azt, amelyik relevánsabb az adott témában, amelyiket több ideig fogyasztott a közönség.

#1 Gyárts értékes tartalmat

Ez az első és legfontosabb kritérium. Határozd meg a témát, társíts hozzá egy kulcsszót, melyre rákeresve a videódra akadnak a felhasználók, és gyárts értékes tartalmat, mely releváns a témában.

Sokan már itt elrontják. Azt szeretnék, ha “X” kifejezésre keresve találnának a videójukra YouTube-on, majd az egész videó “Y” témáról szól. Ezért a felhasználónak sem lesz releváns, néhány másodperc után elhagyja a videódat.

Gondolkodj a felhasználók fejével, hogyan fognak rákeresni a témára,
melyben érdekelt vagy. Milyen szavakat fognak használni a keresés során?
Azt fogják beírni, hogy “alakformáló gerinctorna” vagy azt, hogy “mire jó az alakformáló gerinctorna“, esetleg a “hogyan alkalmazd az alakformáló gerinctornát 70 éves kor fölött?” lesz a befutó?

Ahogy látod, mindegyik az alakformáló gerinctornáról szól, viszont más felhasználói motiváció (érdeklődés) áll a keresési kifejezések mögött. Ezt neked kell eldöntened, hogy mi a videód célja, kiket akarsz elérni. Ezután a kiválasztott kifejezés, kulcsszó köré kell építened a videód tartalmát.

#2 Optimalizáld a videód körüli szöveges tartalmat

Mielőtt feltöltenéd YouTube-ra a videódat, nevezd el beszédes címmel. Amennyiben alakformáló gerinctornáról szól a videód, akkor a videó fájl neve ez legyen: alakformalo-gerinctorna.mp4 (a videó kiterjesztése most mellékes). Ékezetek és szóközök nélkül.

A feltöltött videó címe tartalmazza a kulcsszót, lehetőleg már a cím elején tűnjön fel. Maradva a fenti példánál: Alakformáló gerinctorna – Bözsi néni mozgásstúdió. Láthatod, hogy a kulcsszavad (alakformáló gerinctorna) megjelenik a videó címében.

A videó leírásának szintén tartalmaznia kell a kulcsszót, lehetőleg már a leírás elején, akár kétszer is megemlítve a leírásban.

A videóhoz tartozó tag-eknek (címkéknek) is tartalmaznia kell a kulcsszavad, akár több alakban is.

#3 Feliratozd a videóidat

Több előnyöd is származik a feliratozásból, amire elsőre nem is gondolnál. Bővíteni tudod a célközönséged, hiszen feliratozás nélkül kizárod azokat a felhasználókat, akik hallássérültek, elveszítették hallásukat. Nekik a videóhoz társított felirat teszi lehetővé a tartalom fogyasztását.

Gyakran előfordul, hogy tömegközlekedésen, társaságban, munkahelyen nem szeretnéd, ha egy “Hogyan csajozz nyúlszőr kalapban” típusú tutorial videó bömbölne a telefonodon. (Én ráadásul gyakran nézek ilyen videókat.) Feliratok használatával bárhol, bármikor átadhatod mondanivalód.

És talán a legjelentősebb érv a feliratok mellett, hogy a felirat egyben elárulja a YouTube-nak, miről szól a videód. Amennyiben kulcsszavaidtól hemzseg a felirat (tehát a mondókádat érdemes ennek fényében megtervezni már a videó felvétele előtt), akkor ez egy újabb jelzés a YouTube felé, hogy miről szól a tartalmad.

#4 A videó feltöltése után

Miután feltöltötted a videódat, feliratoztad, optimalizáltad a szöveges tartalmat is körülötte, akkor jöhet a forgalom szerzése. Ahogy említettem, nem az a fő, hogy csellel vagy csel nélkül, de mindenkinek eljuttasd a videódat. Azokhoz juttasd el, akik nagy valószínűséggel érdeklődnek a videód tartalma iránt és jelentős részét vagy teljes egészében megnézik.

Küldd ki hírlevélben, oszd meg közösségi oldalaidon (Facebook, Twitter, Google+, stb.), szerezz hivatkozásokat a témában érdekelt weboldalakról a videódra. A lényeg, hogy a releváns célcsoportot érd el a videóddal.

A megosztások során, de már a videódban is buzdíthatod a felhasználókat, hogy kommenteljék a videót YouTube-on, iratkozzanak fel a csatornádra, dobjanak egy thumbs up-ot (YouTube-on ez a like). A lényeg, hogy lépjenek interakcióba a videóval és növelni tudd elköteleződésüket a tartalmad iránt. Ez egy újabb jel a YouTube-nak, hogy a tartalmad releváns és értékes.

Ahogy ezt most én is megteszem. :) Itt elérhető YouTube csatornánk,
melyre fel tudsz iratkozni és minden egyes alkalommal, amikor új tartalom jelenik meg a csatornánkon, értesítést kapsz róla. Így biztos, hogy nem maradsz le a legforróbb online marketing trendekről. Keresd jobb oldalon a piros gombot “Feliratkozás” felirattal.

Összegzés

Ebben a bejegyzésben próbáltam olyan tanácsokat adni, melyeket akár már ma is alkalmazni tudsz YouTube videóid kapcsán. A cél, hogy releváns tartalmat gyárts a választott témádban, majd optimalizáld, alkalmat biztosítva arra, hogy a YouTube első találati oldalán is megjelenjen.

Ez a téma sokkal terebélyesebb, mint ahogy felvázoltam és számtalan egyéb tényezőtől is függ a sikered. Nem beszéltem arról, hogy a YouTube csatornádat is tudod optimalizálni, a közösségi oldalak szerepéről, melyek jelentős tényezői lehetnek stratégiádnak. A záróképernyők, kommentárok, YouTube kártyák, lejátszási listák szintén megérnének egy terjedelmes blogbejegyzést a témában.

Amennyiben úgy gondolod, a videók készítése bonyolult, macerás és nem neked való, akkor mindenképp nézd meg ezt a videónkat. Kristóf arról beszél, hogy milyen egyszerűen lehet jó minőségű videókat készíteni.


Amennyiben tetszett a bejegyzés vagy úgy gondolod, másoknak is hasznos lehet, nyugodtan oszd meg, hálásak lesznek érte azok, akiknek segíteni tudsz.

1 megosztás = “köszönöm, ez tetszett, hasznos volt” :)

Csatlakozz a 6000+ regisztrált olvasónkhoz!

Az ehhez hasonló új írásainkról, illetve más tartalmainkról küldünk értesítőket, és bármikor le tudsz iratkozni természetesen.

Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
E-mail cím nem megfelelő
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
Kérjük, ezt a mezőt is legyen szíves kitölteni!
* Kötelező mező

Ezeket olvastad már?

5 súlyos Google AdWords hiba, melyek pénzt vesznek ki a zsebedből 2018-ban

5 súlyos Google AdWords hiba, melyek pénzt vesznek ki a zsebedből 2018-ban

Az AdWordsben egy dolog igazán könnyű: elkölteni a pénzedet. Persze a világ egyik legjobb hirdetési rendszerével egy tonna pénzt is kereshetsz, ha jól használod. Ennek egyik feltétele, hogy ne köve...

Elolvasom
Miért jó a Google Ads?

Miért jó a Google Ads?

Bevezetőként lássuk mi is az a Google Ads! Az online marketing eszköztárának egyik fizetős szereplője, méghozzá az egyik leghatékonyabb. A kedvelt PPC (pay-per-click) módszert alkalmazza, tehát csak azok után a hirdetések után kell fizetnünk, amikre valaki rákattint és így eljut a honlapunkra. Lehet, hogy többezerszer megjelenik a linkünk, de csak...

Elolvasom
Egy fejtöréssel kevesebb – Új optimalizálási lehetőség Facebookon

Egy fejtöréssel kevesebb – Új optimalizálási lehetőség Facebookon

Hivatkozáskattintásra vagy konverzióra kellene optimalizálni a Konverziók kampánycélú hirdetéssorozatot? Ez mindig fejtörést okoz a hirdetőknek, de megérkezett a megoldás! Egyszerűen mindkettőre! Új optimalizálási lehetőség jelent meg a Facebook hirdetéskezelőjében, melynek segítségével nem kell tesztelgetned a két optimalizálási lehetőséget. A legmegfelelőbb pillanatban automatikusan váltani fog az optimalizálási beállítás. Még nem jelent...

Elolvasom
ÜGYFELEINK N VÉLEMÉNYE

klikk me baby

  • Kállay Imre

    Egy külső szemlélő is rögtön felfedezi, jó helyre jött hozzátok. Örülök a találkozásnak és remélem, ez a találkozás egy közös együttműködés első lépcsőfoka volt.

    Kállay Imre, Kállay Autó (Ford Szaküzlet)
  • Oroszi Imre

    Örülök, hogy Danival dolgozhatok együtt. Felkészültségével és tapasztalatával segített elindítani, amiket hiányosságnak éreztem. Kellemes hangulatban, de célratörően teltek a mentorálások. Ajánlom a mentorálást azoknak, akik profi iránymutatás mellett szeretnék fiókjaikat kezelni. Nem véletlen, hogy folytatom a mentorálást hosszabb távon. :)

    Oroszi Imre, AgroOroszi
  • Csongrádi Eszter

    Tetszett a konzultáció! Sok újdonságról értesültünk, tanultunk. Ezekből párat már aznap meg is valósítottunk, ami nagyon szuper! Köszönöm még egyszer!

    Csongrádi Eszter, németADÓ
  • Lukács Beáta

    Nagyon örülök, hogy a Klikkmarketingre bíztam a hirdetési fiókjaink kezelését, nagyon elégedett vagyok velük. A kapcsolattartónk mindig elérhető, azonnal reagál a kéréseinkre. Sőt, proaktívan gyakran előttünk jár. Ráadásul a stratégiában is hasznos, építő tanácsokat ad, azokat közösen dolgozzuk ki.

    Lukács Beáta, SimpleJob