Kövesd profin a kampányaid UTM címkékkel

Ha aktívan kommunikálsz pl. a Facebookon, ha van email listád (és használod is), ha vannak Facebook, Insta és egyéb online hirdetéseid, akkor - ha profin akarod csinálni - címkézned kell a kampány linkjeidet. Ha ezt jól csinálod, akkor egyszerűvé és eredményessé válik a kampányok elemzése, és tudni fogod, mit érdemes még többet csinálni, és mit kellene befejezni vagy másképp csinálni.

A “történelem” ismerete nélkül is el lehet lenni, de jó ha ismered a dolgok miértjét is. A Google 2005-ben vásárolta meg az Urchin Software Corporationt, amit ma Google Analytics-ként ismerünk. Innen ered az UTM rövidítés azaz, “Urchin tracking module”, ami egy szöveges kódot jelent. Ezt a szöveget a linked végéhez tudod illeszteni, így a rendszerek (köztük a Google Analytics is) plusz információval tud szolgálni neked.

Milyen plusz információt kaphatsz így?

Ezekkel a rövid kis szövegekkel meg tudod vizsgálni, hogy a weboldalad látogatói honnan érkeztek hozzád. Tehát nyomon tudod követni, hogy ők a Facebook posztodból kattintottak, vagy mondjuk egy weboldalon kihelyezett banner hirdetésedből. Ezek az információk át tudják formálni a teljes online marketing költségvetésed, hatékonyságod és kommunikációd.

Teljesen életszerű példa, hogy havonta 100-200 ezer forintot fizetsz egy weboldalnak, hogy a főoldalon a te bannered jelenjen meg, de közben igazából egy darab kattintás nem érkezik belőle. Ha ezt észreveszed és mondjuk ugyanekkora összeggel elkezdesz hirdetni a Google Display hálózatán, meg tudod vizsgálni, melyik felület hozott neked nagyobb eredményt.

Hogyan néz ki egy paraméteres link?

Kapásból onnan lehet megismerni egy UTM paraméterrel ellátott linket, hogy nagyon hosszú. Nem kell megijedni, mert simán lehet, hogy 2-3-szor olyan hosszú lesz, mint a kiindulási hivatkozás.

Megfelelő módot UTM címkézett kampány hivatkozás.
Így néz ki egy megfelelően címkézett (paraméterezett) hivatkozás. Ebből a linkből azt lehet megtudni, hogy a látogató egy Google Ads hirdetésből kattintott, a tavaszi akció kampányon belül a reszponzív szöveges hirdetésre. A kampány azonosítója “12345” és “pulóver” volt a keresési kifejezés.

A “?” utáni rész maga az UTM paraméter. A link ebben az esetben is ugyanarra az oldalra fog mutatni, mintha nem lenne ott semmi, annyi különbséggel, hogy így rögzíteni tudunk magunknak plusz információkat a kattintással kapcsolatban.

Milyen UTM címkék vannak?

Annak az érdekében, hogy ne csak 1-2 dolgot tudj vizsgálni különböző címkéket lehet használni. Ezek segítségével lehet különbséget tenni az oldalunkra érkező forgalmi források között. A UTM címkékben mindig jelölve vannak, hogy milyen adatot jelentenek. 6 darab címke létezik, ebből az első 3 címke az, amit “kötelező” használnod a többi az vagy javasolt, vagy opcionális:

#1. utm_source – kampány forrás (kötelező)
Ennek a címkének a segítségével tudod megnézni, hogy honnan érkezett a látogató az oldaladra. Amennyiben ezt nem használod, a rendszer hivatkozott forgalomnak fogja listázni. Ez azt jelenti, hogy valaki úgy érkezik az oldaladra, hogy közvetlenül beírja a weboldalad címét.

A kampány forrása kiemelve

TIPP: Használd az adott oldal domain nevét, ahonnan érkezni fog a forgalom. Például: facebook, google, klikkmarketing stb.

#2. utm_medium – kampány médium (kötelező)
Ennek a címkének a szerepe, hogy meg tudd határozni a forgalom “milyenségét”. Ez azt jelenti, hogy különbséget tudsz tenni a fizetett, az organikus, a közvetlen, a hivatkozott stb. forgalmi források között. Nagyon fontos ennek a paraméternek az ismerete, mert nagyon nem mindegy, hogy hol szükséges erősítened.

A kampány médiuma kiemelve

TIPP: Határozd meg, hogy te hogyan fogod elnevezni a címkét és használd mindig így. Például: cpc (fizetett), poszt (bejegyzésekhez), lista (a hírlevél listádhoz)

#3. utm_campaign – kampány neve (kötelező)
Ide érdemes beírni konkrétan a kampány nevét, hogy később vissza tudd keresni az adott kampányt a hirdetési rendszerben. Például, ha a Google Ads fiókodban több shopping kampányt is futtatsz, akkor ez alapján tudsz különbséget tenni a kettő között, hogy melyik teljesített jobban.

#4. utm_content – hirdetés tartalma (javasolt)
Ezzel a címkével tudod megkülönböztetni a hirdetéseidet, mivel egy kampányon belül nem csak egy hirdetésed lehet. Érdemes nagyon pontosan elnevezni, esetleg dátumot is hozzáadni, hogy tudd pontosan melyik hirdetés teljesített jól, esetleg rosszul.

#5. utm_term – kulcsszó (opcionális)
Abban az esetben, ha konkrétan egy kulcsszó köré épül a kampány, akkor ezzel a kóddal adhatjuk meg. Például ha szezononként változik a kampányod, akkor ide megadhatod, hogy ez a tavaszi, vagy a nyári kulcsszavakat tartalmazza. A Google Ads ezt is automatikusan címkézi, így pontosan láthatod, hogy egy fizetett hirdetésnél melyik kulcsszó konvertált.

#6. utm_id – kampány azonosító (opcionális)
A legtöbb hirdetési rendszer magától generál egy kampány azonosítót, amit tudsz vizsgálni a Google Analytics fiókodban. Nem minden esetben tölti ki dinamikusan a rendszer, de ezzel a címkével lehetőséged van manuálisan megadni. Nem a legéletszerűbb, hogy ebből az azonosítóból rájössz, hogy melyik kampányról van szó, de könnyen lehet, hogy egy rosszul elnevezett kampány az azonosító segítségével kerül elő.

Hogyan menedzseld a címkézést?

A menedzselés azt jelenti, hogy hogyan címkézz, hogyan tartsd nyilván a címkéket. Erre az egyik legjobb módszer, ha készítesz egy táblázatot, ahova összeírod magadnak a címkéidet. Készíthetsz egy függvényt is, ami automatikusan összerakja neked az adott linked, de sokkal egyszerűbb a Google saját “Campaign URL Builder” szoftverét használnod.

Google UTM builder szoftver
Ezzel az eszközzel nagyon gyorsan és hatékonyan lehet UTM címkézett linkeket készíteni. Érdemes kerülni az ékezeteket, mert jóval tisztább és megbízhatóbb lesz a linked.

A Google Analytics-nek teljesen mindegy mit írsz a címkékbe, mert minden esetben meg fogja jeleníteni. Neked viszont cseppet sem mindegy, hogy megfelelően használod-e! Muszáj következetesnek lenned és tartani magad az alapokhoz, mert egy idő után hihetetlen káosz lehet a fiókban. Mivel nincs szabály, ezért neked kell egy irányelvet meghatároznod ami alapján dolgozni fogsz.

UTM paraméter táblázat
Elég egy ilyen táblázatot készítened, ahol tudod magadnak vezetni, hogy milyen címkéket fogsz használni a különböző forgalmi forrásoknál.

Mit és hol nézz az Analyticsben?

Mielőtt nekiállsz mindent felcímkézni, nézd meg a Google Analytics fiókodban, hogy alapból mennyi adatod van. A legtöbb hivatkozó oldal már dinamikusan képes felcímkézni a linkjeidet, de ezek sajnos sokszor teljesen értelmezhetetlenek. Számos jelentés áll rendelkezésedre az Analytics fiókodban, viszont ha nem mozogsz otthonosan a rendszerben, akkor ezeket a jelentéseket vizsgáld meg.

Google Analytics forrás/médium
Ebben a nézetben azt tudod megvizsgálni, hogy honnan érkeztek a látogatók az oldaladra és milyen jellegű volt a forgalom. (fizetett, organikus, közvetlen)
Google Analytics kampányok vizsgálata
Ebben a nézetben azt tudod megvizsgálni, hogy milyen kampányokból érkezett forgalom az oldaladra. Ha azt látod, hogy az egyik kampányod kimagaslóan teljesít, akkor értelemszerűen el tudod kezdeni visszafejteni, hogy mi okozza ezt a kimagasló eredményt.

Hogyan címkézz Google hirdetéseket?

Szerencsére a Google Ads automatikusan címkézi a hirdetéseket, ezért ezzel külön nem kell foglalkoznod, de egyre többször tapasztalom, hogy az Ads fiók alapbeállításainál a hirdetések automatikus címkézése lehetőség ki van kapcsolva. Ezt mindenképpen vizsgáld meg, hogy nálad be van-e kapcsolva, mert ha nem, akkor a Google Analytics fiókodban nem fognak megfelelően megjelenni az adatok.

Google ADS automatikus címkézés bekapcsolása
Itt tudod megnézni és bekapcsolni a Google Ads automatikus címkézését. Javaslom, hogy mindenképpen ellenőrizd le, hogy be van-e kapcsolva.

Hogyan címkézz Facebook posztokat?

Az egyetlen lehetőséged, hogy vizsgálni tudd a Facebook bejegyzésed eredményességét, az a címkézés. Pár adat elérhető a Facebook statisztikáiból is, de ezek nem annyira pontosak és részletesek. Ha linkes posztot készítesz mindenképpen címkézd fel előtte a linket amit megosztasz, mert így a Google Analytics rögzíteni fogja, hogy hányan kattintottak a bejegyzésedre és meg tudod vizsgálni, hogy milyen eredményességgel teljesített.

Több esettanulmány is készült, hogy a megjelenített linkkel rendelkező posztok magasabb átkattintási aránnyal teljesítenek, mint azok amelyekben nincsen kattintható link. Mivel a címkézett linkek nagyon hosszúak, ezért elég furcsán néz ki, hogy a 3-4 soros szöveged alatt egy 5-6 soros link van, ezért ebben az esetben mindenképpen használj linkrövidítőt. Mi a bitly.com rövidítő szoftvert használjuk, aminek van ingyenes verziója is, de rengeteg rövidítőt lehet találni az interneten, ha neked ez nem szimpatikus.

Facebook bejegyzés címkézése Google UTM builder segítésével.
A Facebook bejegyzésekbe elhelyezendő linkeket (még rövidítés előtt) így szoktuk címkézni.

Hogyan címkézz Facebook hirdetéseket?

Ha hirdetsz a Facebook-on, akkor muszáj címkézned a hirdetéseidet. Azért elképesztően fontos, mert ha ezt nem csinálod, akkor teljesen felborítja az adataidat, mert “hivatkozott” (referral) forgalomnak fogja listázni a Google Analytics. Nem kell külön felcímkézned a linked, hanem a Facebook hirdetéskezelőjében van erre lehetőséged. A hirdetés létrehozásánál legalul az URL paraméterek menünél tudod kiválasztani az “URL-paraméter készítése” lehetőséget. Ha erre kattintasz, akkor megjelenik az alább látható kép. Van lehetőséged dinamikus címkék használatára, ezt a mezőre kattintva tudod kiválasztani. Amennyiben ilyet szeretnél használni jól gondold át, hogy hogyan nevezed el a kampányod, hirdetéscsoportod és hirdetésed, mert ezeket tudod dinamikusan megjeleníteni.

UTM-paraméterezett Facebook hirdetés
Mi ezeket a címkéket használjuk a Facebook hirdetéseknél. A kampány nevéhez mindig dinamikusan a hirdetéscsoport nevét adjuk meg, hogy később lássuk a célközönséget. A hirdetéstartalom pedig pontosan leírja, hogy melyik hirdetésből érkezett a látogató.

Hogyan címkézz hírleveleket?

A hírleveleknél már kicsit nehezebb a helyzet, mert igazából nincs konkrét domain ahonnan kattintott a felhasználó, hiszen ő a saját levelezőjéből jött át az oldalra. Ebben az esetben lehet megoldás, hogy a levelező rendszered nevét adod meg mint forrás például: mailchimp, salesautopilot, minicrm stb. Másik megoldás lehet, hogy valami alapján elnevezed a forgalmi forrásodat és a jövőben azt használod az emailekben lévő linkek címkézésére. Ahogy feljebb írtam, úgy külön a levelekhez is készíthetsz egy táblázatot, hogy legyen a fix rendszered ezekre is.

Hírlevél címkézési táblázat
Teljes mértékben rád van bízva, hogy te milyen koncepciót használsz, de például ez egy jó megoldás lehet a hírleveleid követése érdekében.

 

Összefoglalás

Ha profi méréseket szeretnél, akkor a lényeg az, hogy használj címkéket! Alakíts ki magadnak egy saját rendszert és tartsd magad ahhoz, mert különben nagyon meg tudod magad szivatni. Rendszeresen vizsgáld a Google Analytics-ben az eredményeket és hozz ezek alapján megfelelő döntéseket. Az elején kicsit nyűgnek tűnhet címkézni, de hosszútávon elképesztően nagy eredményeket érhetsz el!

Ha elakadtál a címkézésben, vagy esetleg technikai kérdésed lenne, akkor feltétlenül vedd fel velünk a kapcsolatot és PPC szakértőink segíteni fognak neked. Ha szeretnéd rendben tudni a Google Analytics fiókod és szeretnéd kicsit fejleszteni magad, hogy értsd is a jelentéseket, akkor nézd meg a Google Analytics beállítás + konzultáció szolgáltatásunkat.

Amennyiben szeretnél ebben a stílusban még többet a Klikkmarketingből, és szereted a videós formátumot is, akkor feltétlen regisztrálj a jelenleg díjmentes, regisztrációért cserébe elérhető 1 órás videós anyagunkért, amiben sok minden más mellett például a konverzió optimalizálás is szerepel témaként. A neve Online Marketing Iránytű, regisztrálj most, nem fogod megbánni!

Ezeket olvastad már?

E-mail marketing – minden, amit vállalkozóként tudnod kell a témáról

E-mail marketing – minden, amit vállalkozóként tudnod kell a témáról

Sokan már évek óta temetik az email marketinget, de az igazság az, hogy nem találsz olyan igazán profi és eredményes céget, aminek nincs komoly listája és komoly email marketing tevékenysége.

Elolvasom
Facebook posztolás: mit, miért, mikor, hogyan, és a többi

Facebook posztolás: mit, miért, mikor, hogyan, és a többi

Minden, amit tudnod kell a "céges" Facebook posztolásról. Ha érdekel a téma, akkor elég ezt az egy írást elolvasnod ahhoz, hogy képbe kerülj a Facebook posztolás legfontosabb tudnivalóival.

Elolvasom
Hogyan változtatja meg a céged online marketing eredményeit akár már egy jó bástya poszt

Hogyan változtatja meg a céged online marketing eredményeit akár már egy jó bástya poszt

Ha nincs is időd heti vagy kétheti szinten, azaz rendszeresen blogolni, akkor is érdemes legalább 2-3 bástya posztot készítened, mert ezekkel brutál jó eredményeket lehet elérni már rövid távon is.

Elolvasom