Ha nem posztolsz videót (is) a közösségi médiában, az majdnem olyan, mintha ott sem lennél!

A rövid videók virágkorukat élik. Ez azt jelenti, hogy ha a céged nem kommunikál magáról rövid videók formájában (is) a közösségi médiában, akkor lényegében halálra van ítélve.

Pár hónapja még arról győzködtük, hogy a cégednek ott a helye az Instagramon (2.7 millió indok, amiért az Instagramot használnod kell!) és a TikTok-on (Ha még mindig nincs ott a céged a TikTok-on, akkor olvasd el ezt a bejegyzést!). Nos, ha lépést akarsz tartani, akkor ez már önmagában nem is elég, a következő szintre kell lépned minél előbb: videós tartalmakat gyártanod – méghozzá nem is akármilyeneket!

Tűnj ki a tömegből!

Bár az Instagram alapvetően egy képmegosztó social media platform, mégis egyre inkább teret nyer rajta a videós formátum is. Igaz ez a Facebook-ra is, az pedig nem kérdés, hogy a TikTok-on csak és kizárólag videókkal lehet érvényesülni!

Ez pedig vállalkozóként csak egyet jelenthet számodra: ha nem akarsz lemaradni, és észrevétlenné válni a célcsoportod számára, akkor neked is kell videót posztolnod az Instagramon, a Facebook-on és a TikTok-on is!

Jelenleg ez az egyik legjobb (hacsak nem egyenesen a legjobb) módja annak, hogy kapcsolatot teremts a célközönségeddel!

„De ha mindenki videókat posztol, akkor hogyan fogok kitűnni a tömegből?” – merülhet fel benned a kérdés, teljesen jogosan!

A válasz meglepően egyszerű és kézenfekvő: a lényeg, hogy ne legyél unalmas! Izgalmas, inspiráló, magával ragadó videókat kell készítened!

Történetmesélés (Storytelling)

Ahogy mondani szoktam, kőbe vésett szabály nincs, de van valami, ami az esetek döntő többségében működik: ez pedig nem más, mint a történetmesélés (storytelling)!

Az emberek ősidők óta történeteket kreálnak annak érdekében, hogy minél jobban át tudják adni egymásnak a fontos információkat, és hogy azok minél jobban rögzüljenek is. Már a barlangrajzokkal történeteket meséltek egymásnak az ősemberek, ezért jöttek létre a mítoszok és a legendák, és ezért annyira népszerűek a mesék, a filmek és a sorozatok is. A jó sztorik egész egyszerűen „beszippantanak” minket.

Sokkal jobban meg lehet jegyezni információkat, tényeket, ha történetbe vannak ágyazva. Ennek az az oka, hogy a történetekhez kötődünk, mivel azok érzelmeket váltanak ki belőlünk – és nem utolsósorban kíváncsiságot is: kíváncsiak vagyunk a végkifejletre, a tanulságra, a csattanóra.

Gondolj csak bele: ha olyan videót látsz meg egy közösségi média feed-et pörgetve, ami valamilyen sztorit sejtet, valószínűleg végignézed, mert kíváncsi vagy, hogy mi lesz a videó végén!

Úgyhogy ha az a célod, hogy minél többen végignézzék a videóidat, és hosszabb ideig megjegyezzék a benne elhangzó információkat (márpedig én egész biztos vagyok benne, hogy ezt szeretnéd), akkor kis történetekbe kell csomagolnod a mondandód! A lehetőség a social media platformoknak köszönhetően adott: ha van egy jól elmesélt történeted, akkor akár anélkül is elérheted a célközönségedet, hogy fizetned kelljen érte!

Hogyan mesélj történetet?

Milyen történeteket mesélj el vállalkozóként? Milyen sztorikkal fogod elérni, hogy a céged közösségi média tartalmai népszerűek (virálisak) legyenek? Hogyan kell mesélned?

Ahhoz, hogy ezeket a kérdéseket meg tudd válaszolni, két dolgot kell megjegyezned:
Mindig törekedj arra, hogy értéket közvetítsenek a történeteid!
És mindig törekedj arra, hogy kapcsolódni lehessen a történeteidhez!

Ezeket nem kell túlgörcsölni, de mindenképpen szem előtt kell tartanod őket! Az érték lehet egy hasznos (edukáló) információ, egy fontosabb hír (például valamilyen akcióról vagy újdonságról), egy hasznos tipp, egy érthető tanulság, és így tovább. A lényeg, hogy legyen a történetedben valami, ami miatt azt fogják érezni a nézők: megérte megnézniük a videót, mert adott nekik valami pluszt.

A történetet pedig úgy kell elmesélned, hogy az átélhető legyen, és könnyű legyen hozzá kapcsolódni. Lebegjen az a cél a szemeid előtt, hogy a videó nézőiben azt az érzést keltsd, hogy a sztori akár róluk is szólhatna, hiszen hasonló problémákkal, gondokkal küzdenek vagy hasonló vágyaik, céljaik vannak, mint a történet szereplőjének.

Ezt az egészet ne feltétlen úgy képzeld, hogy leülsz a kamera elé, és elmondod röviden, hogy bejött ma az éttermedbe egy vegán férfi, aki aztán elégedetten távozott, mert nagy választék állt nálatok rendelkezésére vegán ételekből is. Ezt megmutathatod egy rövid, de érdekes képregény, kisfilm, animáció formájában is, így még élőbbé, „sztorizósabbá” varázsolva az egészet.

Minél rövidebb, annál jobb!

És van még valami, amit mindenképp az eszedbe kell vésned! Minél rövidebben, tömörebben, lényegretörően kell fogalmaznod! Nem könnyű elmesélni egy történetet kevesebb, mint egy perc alatt (de legalábbis maximum 1-2 percben) – de lehetséges! Minden olyan szót, mondatot, elemet, képkockát vágj ki, ami nem szükséges ahhoz, hogy érthető legyen a sztori!

Ha kell egy kis inspiráció, nézz meg néhányat a Red Bull-reklámok közül! Egyik sem több fél percnél, mindegyik történetet mesél el, mindegyik szórakoztató, és mindegyik olyan karakteres, hogy már az első képkockából tudod, hogy milyen termékről van szó (mégis végignézed, mert érdekel a sztori vége).

Arra kell törekedned, hogy minél több rövid történeted legyen (ahelyett, hogy csak néhány hosszú)! Pár mondatban meséld el a céged megalakulásának történetét (ha kellőképp érdekesnek találod)! Vázold fel, hogyan oldottátok meg az egyik ügyfeletek problémáját! Mutasd meg frappánsan, hogyan lehet megtalálni a keresett terméket az üzletedben! Villants fel egy mindennapi élethelyzetet, amire a megoldást a ti szolgáltatásotok jelenti!

Nem kell, hogy komoly vagy hivatalos legyen a történet! Minél lazább, minél viccesebb, minél könnyedebb, annál jobban fog működni! Kicsit olyan ez, mint a viccmesélés! Nem kell túlgondolni, csak röviden elmesélni!

Miért van erre szükség?

Legalább három legyet üthetsz egy csapásra azzal, ha sikerül a videóiddal minél több embert elérned.

Hiteles leszel. – A célközönséged akkor fog benned megbízni, és ezért téged választani, ha olyan hozzáértő szakembernek gondol, aki a szakmájának hiteles képviselője. Mindegy, hogy fodrász, asztalos, coach vagy masszőr vagy, akkor fognak bízni benned, ha releváns és számukra hasznos információk átadásával bizonyítod, hogy értesz ahhoz, amit csinálsz. Ahhoz pedig, hogy ezt valóságossá tedd, kvázi „példatörténeteket” (vagy ha így jobban tetszik: esettanulmányokat) kell mutatnod, amelyek rávilágítanak a szakértelmedre.

Építed a márkád. – Legalább olyan fontos, hogy hogyan meséled el történeted, mint az, hogy mit is mesélsz el. Kell, hogy legyen a brandednek valamilyen rá jellemző karaktere, egyedisége – mind vizuálisan, mind a tartalmat illetően. Alakítsd ki tudatosan a céged stílusát, és ez mindig legyen irányadó! Ez a stílus lehet vicces, lehet ironikus, épülhet valamilyen színvilágra, szlogenre és így tovább. A lényeg, hogy idővel elérd, hogy amint valaki egy ilyen stílusú tartalmat lát, rögtön tudja, hogy az hozzátok köthető! Ennek nagyon komoly márkaépítő ereje van! (Gondolj csak a fentebb már említett Red Bull-reklámokra, amelyekre ez mind igaz!)

Kapcsolatot teremtesz a célközönségeddel. – A közösségi médiának megvan az a (különleges) ereje, hogy akinek a tartalmaival találkozunk itt, azokat közelebb érezzük magunkhoz. Ez pedig kitűnő alapja lehet a kapcsolatépítésnek, ami lényegében a célod: utat szeretnél találni a célközönségedhez. A videós tartalmaid megmutatják, hogy élő, hiteles, nyitott céged van, amely csak azt várja, hogy szakértelmével vagy termékeivel jobbá tehesse mások (a nézők) életét. A történeteid fognak összekötni a célközönségeddel.

Útravaló

Minden cégnek van mondanivalója a célközönsége számára. A közösségi média platformoknak hála mindenkinek van lehetősége is utat találni a célközönségéhez: ehhez „csak” jó videós tartalmakra van szükség.

Nem csak és kizárólag azok a videók lehetnek jók és népszerűek, amelyek a történetmesélés eszközével élnek – de a storytelling egy olyan módszer, amellyel mindenképpen érdemes élni, mert brutál jó eredményeket tud hozni.

Könnyen megérthető és értéket közvetítő történeteket kell mesélned a nézőknek: minél többet, minél rövidebben! Ha jól csinálod, azzal nem csak hitelesebb leszel, de a márkád ismertségét is jelentősen meg tudod növelni.

Végre tényleg működő online marketing

Ha mindezt így elsőre nagy falatnak érzed, tőlünk bátran kérhetsz segítséget! Vedd fel velünk a kapcsolatot, és ügyfélkapcsolati menedzser kollégánk telefonon fog keresni (munkaidőben általában 2 órán belül), hogy közösen átbeszéljétek, hogyan tudunk a segítségedre lenni!

Ha pedig szeretnél rendszeresen ehhez hasonló, hasznos tippeket kapni online marketing témában, kövess minket az Instagramon és a TikTok-on! Így lehetőséged lesz megfigyelni azt is, mi milyen videós tartalmakkal kommunikálunk.

Ezeket olvastad már?

2.7 millió indok, amiért az Instagramot használnod kell!

2.7 millió indok, amiért az Instagramot használnod kell!

Több mint 10 éve elérhető az Instagram, de a legtöbb hazai vállalkozás még csak kóstolgatja, vagy egyáltalán nem is használja, pedig több mint 2.7 millió (!) magyar felhasználója van. Ha komolyan a...

Elolvasom
A teljesítmény elemzése – Google Search Console

A teljesítmény elemzése – Google Search Console

Az online marketingben állandó kihívást jelent az új tartalmak létrehozása. Pedig a tartalomgyártás az egyik alappillére a hatékony online jelenlétnek, és ezáltal a vállalkozásod sikerének. Ezért h...

Elolvasom
A vevő élettartam érték – nem adottság, hanem rajtad múlik

A vevő élettartam érték – nem adottság, hanem rajtad múlik

Amíg csak abban tudsz gondolkozni, hogy egy betérő vevő éppen most mennyit hagy nálad, illetve hogy a ma elköltött marketing forintok ma megtérülnek-e, addig nem fogsz tudni igazán nagy céget épít...

Elolvasom